علی عسکری، در آیین تجلیل از خبرنگاران و اصحاب رسانه خرمشهر که روز چهارشنبه برگزار شد، بیان کرد که دولت تلاشهای زیادی برای ایجاد زیرساختهای مناسب ریلی در بنادر کشور کرده است. او افزود: با وجود این سرمایهگذاریهای عظیم، استفاده از این زیرساختها برای توسعه مبادلات تجاری به اندازه کافی صورت نمیگیرد.
وی همچنین توضیح داد که در حال حاضر، کلینکر (ماده اولیه تولید سیمان) و مواد معدنی به عنوان عمدهترین کالاهای صادراتی از بندرخرمشهر هستند و این کالاها با هزینههای بالا و از طریق جاده حمل میشوند، در حالی که امکان حمل و نقل ریلی آنها وجود دارد.
مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر نیز از برنامههای آتی بندر خرمشهر، راهاندازی اسکله “رو رو” را مطرح کرد و گفت: هم اکنون، هدفگذاری و آمادهسازی احداث این اسکله در بندر خرمشهر انجام شده و به زودی راهاندازی خواهد شد.
عسکری در بخش دیگری از این جلسه، رونق بندر و جذب سرمایهگذاران را وابسته به خارجسازی بزرگترین مغروقه معروف به شناور خانیان در آبراه اروند دانست و اظهار داشت: وجود مغروقه خانیان، مشکل اصلی تردد کشتیهای با تناژ بالا در این منطقه بندری است. متاسفانه، خارجسازی این مغروقه با موانع حقوقی مواجه است و سازمان بنادر و دریانوردی برای اجرای آن تلاش جدی در حال انجام دارد. این اظهارات به نقل از ایرنا منتشر شده است.
تسلط چین، ژاپن و کره بر بازار کشتیهای کانتینری با سوخت متانول به گزارش وبسایت پورت نیوز، روزها کشتیهای استفادهکننده...
بحران آب کانال پاناما را مجبور به استفاده از صنعت حمل و نقل ریلی کرد بر اساس اطلاعات منتشر شده...
پیام تسلیت تشکل ملی کشتیرانی ایران در پی حادثه بندر شهید رجایی ایران در سوگ بندر إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا...
جابهجایی ۵۷۷ میلیون تن کالا در بندر سنگاپور طی سال ۲۰۲۲ توان عملیات کانتینری بندر سنگاپور در سال ۲۰۲۲ به...
افزایش ۴۳ درصدی سفارشات ساخت کشتی در کارخانههای چین طی ۶ ماه به نقل از ترید ویندز؛ قراردادهای جدید ساخت...
ضرورت توجه به مرجعیت بخش خصوصی برای اجرای توسعه و اقتصاد دریایی دکتر مسعود پل مه، در حین به یاد...