به گزارش کانتینر نیوز، بر اساس اظهارات دریا سالار “مونیر محمد ربیعی”، مدیر عامل اداره کانال سوئز، تعداد کشتیهایی که از ابتدای سال جاری از طریق کانال سوئز عبور کردهاند، ۵۴۴ فروند است، در حالیکه در دوره مشابه سال قبل این تعداد ۷۷۷ فروند کشتی بوده است.
وی تأکید کرده است که اداره کانال سوئز برای اقتصاد مصر بسیار حیاتی است و حدود ۲ درصد از تولید ناخالص ملی (GDP) را تشکیل میدهد. بنابراین، بحران در دریای سرخ و کانال سوئز باعث تأثیر شدید منفی بر اقتصاد مصر میشود. او پیشبینی کرده است که در صورت ادامه بحران در دریای سرخ و توقف تردد کشتیها در کانال، وضعیت بسیار نگرانکنندهای خواهد بود.
در پایان گزارش، حسین حریدی، معاون سابق وزیر امور خارجه مصر، به این اشاره کرده است که حملات آمریکا و انگلیس به شبه نظامیان حوثی میتواند به اقتصاد مصر آسیب بزند و بیان کرده است که امیدوار است حملات کاهش یابد. همچنین، او به یادآوری کرده است که این حملات میتوانند منجر به گسترش درگیریها و تحت تأثیر قرار دادن امنیت و اقتصاد خاورمیانه و اروپا قرار بگیرند.
افزایش نقش عربستان در تجارت کشتیهای نفتکش عربستان سعودی با شش پالایشگاه در کنارههای دریای سرخ و سه دیگر در...
افزایش ۴۳ درصدی سرمایه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به گزارش روابط عمومی گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران؛ با تصویب مجمع...
اهمیت ژئوترانزیتی توافق ایران و روسیه برای ساخت کشتی تجاری به گزارش گروه بینالمللی مانا، این دو کشور در حال...
چین ۳۸ درصد واردات کانتینری آمریکا را تأمین میکند به گزارش بلومبرگ، در اکتبر ۲۰۲۳، واردات آمریکا از چین نسبت...
بهترین هفته برای کشتیهای فله خشک در بورس بالتیک رقم خورد به نقل از رویترز، بورس بالتیک هنگامی که نرخ...
کشتی به گِل نشسته در آستارا در عصر روز جمعه مورخ 26/08/1042، یک کشتی تجاری در حال حرکت به سمت...