سایت پورت نیوز با بررسی وضعیت صادرات فرآوردههای نفتی روسیه در سال ۲۰۲۳، علیرغم تحریمهای غرب، گزارش داد که برزیل و عربستان سعودی پس از تحریمهای نفتی جدید غرب علیه روسیه، جایگزین فرانسه و آلمان شده و به دومین و سومین واردکننده گازوئیل روسیه از طریق دریا تبدیل شدند. در این میان، ترکیه به عنوان بزرگترین واردکننده گازوئیل از طریق دریا مطرح است.
بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۲۳، گازوئیل ۴۰ درصد از صادرات فرآوردههای نفتی روسیه از طریق دریا را تشکیل داد که نسبت به سال ۲۰۲۲، با افزایش تولید روزانه یک میلیون بشکه، ۸ درصد افزایش داشته است. برزیل ۱۳ درصد و عربستان سعودی ۶ درصد گازوئیل روزانه تولیدی روسیه را دریافت کردند.
علاوه بر این، ترکیه که عضو اتحادیه اروپا نیست، ۳۱ درصد گازوئیل تولیدی روسیه را وارد کرد و چهار کشور آفریقایی لیبی، تونس، مراکش و غنا نیز توانستند روزانه ۲۰ هزار بشکه گازوئیل از روسیه وارد کنند.
بررسیها نشان میدهد که برخی کشورهای اروپایی، بدون احتساب ترکیه، واردات گازوئیل خود را نسبت به سال ۲۰۲۲ بیش از ۵ درصد افزایش داده و در سال ۲۰۲۳ به میزان ۵۳ هزار بشکه در روز گازوئیل دریافت کردند.
تحقیقات مرکز انرژی و هوای پاک نشان میدهد که مجموع محمولههای فرآوردههای نفتی صادراتی روسیه به کشورهای اتحادیه اروپا از ۸۰ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۵۸ درصد در سال ۲۰۲۳ کاهش یافته است.
در پایان این گزارش آمده است که علیرغم کاهش ۱۴ درصدی صادرات محصولات نفتی روسیه به کشورهای مختلف، درآمد این کشور از صادرات گازوئیل به ۸۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ رسیده است.
تاثیر زلزله ترکیه بر زنجیره تامین جهانی در پی زمین لرزهای به بزرگی 7.8 ریشتر با پس لرزههای فراوان که...
شرکتهای نفتکش در انتظار بازار گرم در زمستان سرد اروپا به گزارش ترید ویندز؛ شرکتهای نفتکش در سه ماهه سوم...
تعیین شاخص جدید کانتینری ویژه خطوط کشتیرانی کشورهای آسیایی به نقل از ترید ویندز، مؤسسه Drewry اعلام کرد که معاملات...
راه اندازی خط منظم کانتینری به سوریه به نقل از روابط عمومی گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، به منظور اجرای...
احداث مگا بندر در هند برای پهلوگیری کشتیهای غولپیکر کانتینری بلومبرگ اعلام کرده است که بندر کانتینری Vizhinjam در نقطه...
تشکیل ناوگانی جدید در حاشیه ناوگان حملونقل کانتینری به گزارش آلفالاینر؛ ابتدا کشتی بنگکوکمکس برای دستیابی به بندر شهر بانکوک...