به نقل از آفشور انرژی، در تاریخ ۵ فوریه ۲۰۲۵، وزارت خارجه آمریکا در پستی در شبکه اجتماعی X (توییتر سابق) اعلام کرد که کشتیهای دولتی ایالات متحده میتوانند بدون پرداخت عوارض از کانال پاناما عبور کنند. این اقدام، بنا بر ادعای این وزارتخانه، میتواند باعث صرفهجویی میلیونها دلاری برای آمریکا شود. اما اداره کانال پاناما (ACP) که مسئولیت انحصاری تعیین عوارض عبور از این گذرگاه را بر عهده دارد، در بیانیهای رسمی این ادعا را رد کرد و تأکید کرد که تاکنون هیچ تغییری در تعرفهها اعمال نشده است. با این حال، این نهاد تمایل خود را برای گفتوگو با مقامات آمریکایی در مورد شرایط عبور کشتیهای جنگی این کشور اعلام کرد.
خوزه رائول مولینو، رئیسجمهور پاناما، اعلام کرد که از این بیانیه وزارت خارجه آمریکا شگفتزده شده است. وی در گفتوگو با CNN América Latina گفت: «آنها اظهارات مهمی را بر اساس یک دروغ بیان میکنند و این غیرقابلتحمل است، کاملاً غیرقابلتحمل.» مولینو همچنین تأکید کرد که برخلاف برخی ادعاهای مطرحشده مبنی بر پرداخت رقمهای هنگفت از سوی آمریکا به پاناما، کل هزینههای عوارضی کشتیهای تحت پرچم آمریکا سالانه بین ۶ تا ۷ میلیون دلار است که از نظر اقتصادی مبلغی قابل مدیریت برای این کشور محسوب میشود.
کانال پاناما که ۸۲ کیلومتر طول دارد، یکی از مهمترین مسیرهای دریایی جهان و حلقه اتصال اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام محسوب میشود. ایالات متحده، به عنوان بزرگترین استفادهکننده از این کانال، نقشی کلیدی در تجارت جهانی از طریق این مسیر دارد.
بر اساس گزارش اداره کانال پاناما، در سال ۲۰۲۴:
۵۲ درصد از کل ترددهای این کانال به مبدأ یا مقصد بنادر آمریکا مرتبط بوده است.
بیش از ۷۶ درصد از حجم بار عبوری، به ایالات متحده اختصاص داشته است.
بیشتر این بارها از طریق قفل نئوسوپاناماکس حمل شدهاند.
در هفتههای اخیر، رابطه پاناما و آمریکا به دلیل ادعاهای مطرحشده درباره نفوذ چین بر کانال پاناما، دچار تنش شده است. این تنشها تا حدی به حضور شرکت هنگکنگی Hutchison Port Holdings در مدیریت دو بندر مهم مجاور کانال پاناما، یعنی بندر بالبوآ و بندر کریستوبال بازمیگردد.
در همین راستا، سناتور مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در اول و دوم فوریه ۲۰۲۵ میلادی طی سفری به پاناما با رئیسجمهور مولینو و وزیر خارجه پاناما، خاویر مارتینز-آچا دیدار و درباره آینده روابط دو کشور گفتوگو کرد.
روبیو در بازدید از کانال پاناما، نگرانیهای رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ درباره نفوذ چین بر این مسیر تجاری را تکرار کرد و هشدار داد که ایالات متحده، آنچه را که «تهدید» و «نقض معاهده بیطرفی دائمی کانال پاناما» میداند، تحمل نخواهد کرد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، از زمان بازگشت به کاخ سفید، بارها مسئله کنترل کانال پاناما را به چالش کشیده است. وی در سخنرانی تحلیف خود با لحنی تند اعلام کرد: «وعده پاناما به ما نقض شده است. چین کانال پاناما را اداره میکند. ما آن را به چین ندادیم، بلکه به پاناما سپردیم، و حالا آن را پس خواهیم گرفت»
دولت پاناما، ضمن رد هرگونه تأثیرگذاری چین بر کانال پاناما، اخیراً اعلام کرد که توافقنامه همکاری با چین در چارچوب طرح «یک کمربند، یک جاده» (BRI) را لغو کرده است. این توافق که پیش از این دو بار تمدید شده بود، با هدف تقویت تجارت و توسعه زیرساختها میان دو کشور به امضا رسیده بود.
با این حال، رئیسجمهور مولینو تأکید کرده است که حاکمیت کانال پاناما قابل مذاکره نیست و این آبراه تنها متعلق به پاناما است.
جابهجایی ۲۸ میلیون کانتینر توسط ۶ هزار کشتی در سال ۲۰۲۳ با توجه به آخرین آمار منتشر شده توسط مؤسسه...
آسیا در سال ۲۰۲۴ به ازای هر کانتینر وارداتی ۳ کانتینر صادر کرد «نیلز راسموسن» تحلیلگر ارشد مؤسسه بیمکو در...
کمترین تلفات و حوادث دریایی طی ۸ سال گذشته بر اساس دادههای منتشر شده توسط آژانس ایمنی دریایی اروپا (EMSA)...
افزایش تعداد کشتیهای غیرفعال ناوگان کانتینری در ماه ژوئن به گزارش مؤسسه آلفالاینر، آخرین نظرسنجیها نشان میدهد که در پایان...
چین و عربستان سعودی تجارت دریایی را گسترش میدهند به نقل از سایت سیترید، شاهزاده “عبدالعزیز بن سلمان”، وزیر انرژی...
چین در رتبه اول بزرگترین مالک کشتی جهان قرار گرفت بر اساس اطلاعات جدید از موسسه کلارکسونز، چین با تناژ...