logo anildarya

اینکوترمز چیست؟

اینکوترمز چیست؟
3011
18 آوریل 2023

آشنایی اینکوترمز

اینکوترمز مجموعه‌ای از قواعد بین‌المللی است که تفسیری آسان از قوانین بین‌المللی را در خصوص شرایط خرید خارجی ارائه می‌نماید. استفاده از اصطلاحات تجاری بین‌المللی از قبیل FOB یا CIF در قراردادهای فروش بین المللی بسیار رایج است به نحوی که امروزه کمتر قرارداد خرید و فروشی پیدا می‌شود که فاقد ارجاع به این اصطلاحات باشد. اتاق بازرگانی بین‌المللی (ICC) برای اولین بار عبارات و اصطلاحات مزبور را گردآوری و تحت عنوان «اصطلاحات تجاری بین المللی (اینکوترمز)» منتشر کرد. از آن به بعد مرتب این اصطلاحات تکمیل و به‌روز شده است. هرچند برخی پیش‌بینی می‌کردند که نیازی به اصلاح اینکوترمز ۲۰۰۰ نیست و احتمال انتشار نسخه جدید نمی‌رفت. اتاق بازرگانی بین‌المللی در اواسط سپتامبر ۲۰۱۰ نسخه جدید اینکوترمز را منتشر کرد.

اینکو ترمز یک کلمه مرکب است که از ترکیب سه کلمه انگلیسی (International Commercial Terms) به معنی اصطلاحات بین المللی بازرگانی تشکیل شده است؛ طرف‌های درگیر در تجارت داخلی و بین‌المللی برای کمک به درک یکدیگر و دستیابی به شرایط دقیق ترتیبات تجاری خود، معمولاً از اینکوترمز به عنوان نوعی کوتاه‌نویسی استفاده می‌کنند. برخی از اینکوترمزها برای هر وسیله حمل و نقلی به کار می‌روند، در حالی که برخی دیگر از آن‌ها صرفاً برای حمل و نقل دریایی هستند. برای فهم هرچه آسان‌تر، این اصطلاحات را در چهار گروه تقسیم بندی می‌کنیم:

انواع اینکوترمزها

گروه E

نقطه عزیمت در مبدا که به موجب آن فروشنده تنها باید کالا را در محل کار خود در اختیار خریدار بگذارد و کلیه هزینههای حمل از درب کارخانه تا بندروهمچنین کرایه بین المللی برعهده خریدار قرار بگیرد و شامل مورد زیر می‌شود:

-EXW مخفف اصطلاح  EX Works و به معنی تحویل کالا در محل کار فروشنده است.

گروه F

فروشنده قسمت اعظم کرایه را پرداخت نمی‌کند و به‌موجب آن مقرر می‌گردد که فروشنده کالا را به شرکت حمل تعیین شده از طرف خریدار تحویل دهد. (تحویل کالا به خریدار بدون پرداخت کرایه حمل در مبدأ) و شامل موارد زیر می‌شود:

-FCA مخفف اصطلاح Free carrier تحویل کالا در محل مقرر به حمل کننده است و تعریف آن عبارت است از: تحویل کالا به حمل کننده در مبدأ (تحویل کالا داخل کامیون ، ریل و هواپیما). با توجه به اینکه محل تحویل کشور خریدار باشد بارگیری با خریدار است و نقطه ریسک می‌باشد هزینه حمل و بیمه با خریدار است عقد قرارداد حمل و بیمه با خریدار (نه الزاماً)

-FAS مخفف اصطلاح Free longside به معنای تحویل کالا در کنار کشتی است و تعریف آن عبارت است از: تحویل کالا در کنار کشتی در مبدأ محل خاتمه ریسک فروشنده کنار کشتی در بندر است. هزینه حمل و بیمه با خریدار است. عقد قرارداد حمل و بیمه و بازرسی با خریدار است.

FOB مخفف اصطلاح Free On Board، تحویل کالا روی عرشه کشتی است و تعریف آن عبارت است از: تحویل کالا روی عرشه کشتی در مبدأ، فروشنده وقتی کالا را از روی نرده کشتی عبور داد ریسک خود را خاتمه داده است. هزینه حمل و بیمه با خریدار است همچنین عقد قرارداد حمل از بندر تحویل و بیمه و بازرسی با خریدار است.

گروه  C

فروشنده قسمت اعظم کرایه را پرداخت می‌کند. بر این اساس فروشنده موظف است قرارداد حمل کالا را بدون قبول مسئولیت منعقد کرده، بدون اینکه خطر از میان رفتن یا آسیب دیدن کالا را بپذیرد و شامل موارد زیر می‌شود:

-CFR مخفف اصطلاح Cost and Freight به معنای قیمت کالا و کرایه تا بندر مقصد و تعریف آن عبارت است از: ارزش و کرایه حمل تا مقصد F&C سابق است ولی مخصوص حمل و نقل دریایی کالا وقتی از روی نرده کشتی عبور می‌کند بارگیری می‌شود مسئولیت فروشنده خاتمه می‌یابد هزینه بیمه با خریدار است هزینه حمل با فروشنده است عقد قرارداد بیمه با خریدار است و عقد قرارداد حمل با فروشنده .

-CIF مخفف Cost, Insurance and Freight بمعنای قیمت کالا بیمه و کرایه تا بندر است و تعریف آن عبارت است از: ارزش، بیمه و کرایه حمل تا مقصد مخصوص حمل دریایی می‌باشد. کالا وقتی از روی نرده کشتی بارگیری می‌شود مسئولیت فروشنده خاتمه می‌یابد هزینه حمل و بیمه با فروشنده است. عقد قرارداد حمل و بیمه با فروشنده است.

-CPT مخفف Carriage paid to به معنای پرداخت کرایه حمل کالا تا مقصد است و تعریف آن عبارت است از: تحویل با پرداخت کرایه حمل تا مقصد حمل مرکب ولی بیشتر برای حمل و نقل زمینی یا حمل و نقل هوایی استفاده می‌شود ریسک و مسئولیت فروشنده زمانی که کالا را تحویل اولین حمل کننده می‌دهد خاتمه می‌یابد هزینه حمل با فروشنده تا نقطه معین طبق قرارداد هزینه بیمه خریدار عقد قرارداد بازرسی با خریدار است.

-CIP مخفف Carriage and Insurance Paid to به‌معنای پرداخت کرایه حمل و بیمه کالا تا مقصد است و تعریف آن عبارت است از: تحویل با پرداخت کرایه حمل و بیمه تا مقصد روش حمل مرکب می‌باشد ریسک و مسئولیت فروشنده زمانی که کالا را به نقطه توافق شده می‌رساند خاتمه می‌یابد هزینه بیمه و حمل با فروشنده است. عقد قرارداد بیمه و حمل با فروشنده است عقد قرارداد بازرسی با خریداراست.

گروه D

نقطه ورود کالا که به موجب آن‌ها فروشنده هزینه‌ها و خطرهای متوجه کالا را تا رسیدن به مقصد تقبل می‌کند (نقطه ورود کالا) و شامل موارد زیر می‌شود:

-DAF مخفف اصطلاح Delivered at Frontier ، به معنای تحویل کالا در مرز توافق شده است.

«تحویل در مرز» به معنای آن است که وظیفه ی فروشنده در مورد تحویل کالا هنگامی به پایان می‌رسد که کالا را برای صدور ترخیص کند و در نقطه و محل تعیین شده در مرز اما قبل از مرز گمرکی کشور همجوار در اختیار بگذارد. اصطلاح «مرز» را می‌توان برای هر مرزی از جمله مرز کشور محل صدور به کار برد. بنابراین اهمیت حیاتی دارد که مرز مورد نظر همواره با ذکر نقطه و محل دقیقاً در اصطلاح تعریف شود. این اصطلاح عمدتاً در حمل و نقل ریلی یا حمل و نقل جاده ای استفاده می‌شود ولی برای هر نوع حملی می‌توان آن را به کار برد.

-DES مخفف اصطلاح Delivered chip ، به معنای تحویل کالا روی عرشه کشتی در بندر مقصد است. به این معنا است که وظیفه‌ی فروشنده در مورد تحویل هنگامی به پایان می‌رسد که کالا را قبل از ترخیص برای ورود، در بندر در مقصد تعیین شده، روی عرشه کشتی در اختیار خریدار قرار دهد. فروشنده باید کلیه‌ی هزینه‌ها و خطرات ناشی از آوردن کالا به بندر مقصد تعیین شده را تقبل کند. این اصطلاح را فقط برای حمل و نقل دریایی یا آبراه داخلی می‌توان به کار برد.

-DEQ مخفف اصطلاحDelivered Quay ، به معنای تحویل کالا روی اسکله در بندر مقصداست. به این معنا که وظیفه‌ی فروشنده در مورد تحویل کالا هنگامی به پایان می‌رسد که کالا را پس از ترخیص برای ورود در اسکله (بارانداز بندر مقصد تعیین شده در اختیار خریدار قرار می‌دهد فروشنده باید کلیه مسئولیت‌ها و هزینه‌ها شامل عوارض مالیات و سایر مخارج تحویل کالا را در این محل تقبل کند. این اصطلاح فقط برای حمل و نقل دریایی یا آبراه داخلی می‌توان به کار برد.

-DDU مخفف اصطلاح Delivered Duty Unpaid به معنای تحویل در مقصد بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی است.

-DDP مخفف اصطلاح Delivered Duty Paid تحویل در مقصد با پرداخت حقوق و عوارض گمرکی است.

خلاصه اصطلاحات اینکوترمز
مطالب مرتبط
فیاتا چیست و چه نقشی در حمل و نقل دارد 26 آوریل 2023

فیاتا چیست و چه نقشی در حمل و نقل دارد

فیاتا چیست؟ فیاتا (اتحادیه بین‌المللی انجمن‌های فورواردران بار)، یک سازمان غیردولتی با بیش از ۱۵۰ کشور عضو است که نمایندگی...

مقالات بیشتر بخوانید
استفاده از سوخت‌ های مایع در حمل و نقل دریایی 4 سپتامبر 2023

استفاده از سوخت‌ های مایع در حمل و نقل دریایی

استفاده از سوخت‌ های مایع در حمل و نقل دریایی استفاده از سوخت‌های مایع در حمل و نقل دریایی یکی...

مقالات بیشتر بخوانید
حمل یکسره چیست؟ 24 آوریل 2023

حمل یکسره چیست؟

حمل یکسره چیست؟‌ حمل یکسره معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که هیچ مسیر تجاری مستقیمی بین محل صادرات و واردات وجود...

مقالات بیشتر بخوانید
اصطلاحات رایج حمل و نقل دریایی 26 فوریه 2023

اصطلاحات رایج حمل و نقل دریایی

حمل و نقل دریایی چیست؟ به حمل و نقل مقادیر زیادی کالا که از طریق دریا و با استفاده از...

مقالات بیشتر بخوانید
انواع ماشین های حمل و نقل جاده ای 16 آوریل 2023

انواع ماشین های حمل و نقل جاده ای

کدام نوع ماشین حمل و نقل جاده ای برای بارمان مناسب است؟ این سوالی است که اغلب مشتریان ما مطرح...

مقالات بیشتر بخوانید
قطب تجاری جهان با بندر جبل علی 29 مارس 2023

قطب تجاری جهان با بندر جبل علی

تاریخچه بندر جبل علی ارتباط دبی با صنعت دریانوردی که به عنوان شهری روی دریا برای تبدیل شدن به شهر...

مقالات بیشتر بخوانید