logo anildarya

آشنایی بیشتر با HS Code

آشنایی بیشتر با HS Code
836
11 ژوئن 2023

HS Code یا کد تعرفه‌ کالا چیست؟

HS Code یا همان کد تعرفه‌ کالا مخفف سیستم توصیف و کدگذاری کالاهای هماهنگ است که توسط اکثر کشورها در سراسر جهان پذیرفته شده‌اند، کدهای شناسایی اختصاص داده شده به کالاها برای استفاده در تجارت بین‌المللی هستند. این یک لیست اعداد است که توسط مقامات گمرک برای طبقه‌بندی محصول استفاده می‌شود. HS Code تحت نظارت سازمان گمرک جهانی (WCO) قرار دارند و برای استفاده در گمرکات و شرکت‌ها جهت شناسایی کالاها به صورت بین‌المللی پذیرفته شده‌اند.  این سیستم در ابتدا توسط شورای همکاری گمرک در سال ۱۹۸۳ تصویب شد.

HS Code شامل حداقل شش رقم است و توسط مقامات گمرک برای طبقه‌بندی کالاهای در حال حمل استفاده می‌شود. به این ترتیب، می‌تواند به دقت مالیات و عوارض را محاسبه کرده و هرگونه محدودیت لازم را اعمال کند. اگر HS Code را در بارنامه و سند‌های حمل و نقل دیگر ذکر نکنید، خطر پرداخت مالیات نادرست به عهده گیرنده (خریدار) قرار می‌گیرد و ممکن است باعث تأخیر در ارسال شود.

ویژگی‌های کلیدی کد تعرفه‌ کالا شامل موارد زیر است:

قوانین عمومی HS Code

سازمان گمرک جهانی (WCO) یک سیستم جامع برای HS Code دارد. کالاها در بخشی قرار می‌گیرند و از سرفصل‌ها، عناوین و زیرعناوین پیروی می‌کنند. این سیستم شامل ۲۱ بخش، ۹۹ سرفصل، ۱۲۴۴ عنوان و ۵۲۲۴ زیرعنوان است. ساختار یک HS Code به شرح زیر است:

-دو رقم اول: سرفصل

-دو رقم دوم: عنوان

-دو رقم آخر: زیرعنوان

استفاده عملی از کد تعرفه‌ کالا

احتمالاً کد تعرفه‌ کالاهایی که بیش از 6 رقم باشند را دیده‌اید؛ برخی از کشورها به HS Codeها ارقامی را اضافه می‌کنند تا اطلاعات بیشتری را منتقل کنند. بیشتر مقامات گمرکی، ۶ رقم اول طبقه‌بندی کالاهای خود را HS Code می‌دانند و هر رقمی که بعد از آن قرار می‌گیرد بر اساس سیستم کدگذاری خودشان است.

نمونه HS code

HS Codeها به طور دوره‌ای بررسی و به‌روزرسانی می‌شوند (معمولاً هر ۵ سال  یکبار). آخرین به‌روزرسانی‌ها در سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۷ صورت گرفت. نسخه ۲۰۱۷ طبقه‌بندی HS Codeها را می‌توان در وب‌سایت WCO پیدا کرد. در هر بررسی، کدهای جدید می‌توانند اضافه و برخی از کدها حذف شوند. این باعث ایجاد تفاوت بین نسخه‌های مختلف HS می‌شود.

اگر متن یک توافق‌نامه آزاد تجارت به نسخه‌ای قدیمی‌تر از کد تعرفه کالا ارجاع داشته باشد، باید توجه ویژه‌ای به آن داده شود تا اطمینان حاصل شود کدهای مناسب در هنگام واردات کالا با ترجیح اعمال می‌شوند.

هنگامی که کالاها را با ترجیحات تجارت مبادله می‌کنید، واردکنندگان نباید فقط به کدهای HS ارائه شده توسط تامین‌کنندگان اعتماد کنند، بلکه طبقه‌بندی گمرکی محلی را بررسی کنند تا کدهای کامل و صحیح واردات را به دست آورند. واردکنندگان/صادرکنندگان همچنین باید اطمینان حاصل کنند که با همان نسخه سیستم HS کار می‌کنند.

چند کشور از سیستم هماهنگ شده استفاده می‌کنند؟

HS Code  توسط بیش از ۲۰۰ کشور و اقتصاد در سراسر جهان، از جمله مالزی، سنگاپور، چین و ایالات متحده، استفاده می‌شود. با در نظر گرفتن حضور بیش از ۹۸٪ از کشورها در تجارت بین‌المللی، می‌توان گفت که سیستم هماهنگ شده به صورت جهانی استفاده می‌شود. پذیرش طبقه‌بندی HS Code به عنوان یک زبان اقتصادی جهانی آن را به یک ابزار ضروری در تجارت بین‌المللی تبدیل کرده است، زیرا به طور کارآمد عملیات غیرقانونی را از میان می‌برد و بر اساس شرایط قانونی، مدیریت سفارش‌ها را در مناطق مختلف سازمان‌دهی می‌دهد.

چرا HS Code اهمیت دارد؟

طبقه‌بندی دقیق کالاها بر اساس فهرست کدهای سیستم هماهنگ شده، بسیار برای واردکنندگان و صادرکنندگان حیاتی است. طبقه‌بندی HS Code نه تنها یک مسئولیت قانونی است، بلکه برای جلوگیری از تأخیر در حمل و نقل کالا و اطمینان از محاسبه دقیق مالیات صادرات و واردات بسیار حائز اهمیت است. هرگونه طبقه‌بندی نادرست ممکن است منجر به پرداخت بیش از حد یا کمتر از حد گمرکی برای کل محموله شود. به همین ترتیب، هر کالایی که به‌طور نادرست طبقه‌بندی شده باشد تا مالیات‌های سنگینی را از خود دور کند، ممکن است مورد جریمه بالایی قرار گیرد.

جهت دانلود کتاب مقررات صادرات و واردات 1401 کلیک نمایید.

مطالب مرتبط
اینکوترمز چیست؟ 18 آوریل 2023

اینکوترمز چیست؟

آشنایی اینکوترمز اینکوترمز مجموعه‌ای از قواعد بین‌المللی است که تفسیری آسان از قوانین بین‌المللی را در خصوص شرایط خرید خارجی...

مقالات بیشتر بخوانید
بارنامه و انواع آن 16 مارس 2023

بارنامه و انواع آن

بارنامه چیست؟ بارنامه (BL یا BoL) یک سند قانونی است که توسط یک شرکت حمل و نقل (کریر) برای یک...

مقالات بیشتر بخوانید
فیاتا چیست و چه نقشی در حمل و نقل دارد 26 آوریل 2023

فیاتا چیست و چه نقشی در حمل و نقل دارد

فیاتا چیست؟ فیاتا (اتحادیه بین‌المللی انجمن‌های فورواردران بار)، یک سازمان غیردولتی با بیش از ۱۵۰ کشور عضو است که نمایندگی...

مقالات بیشتر بخوانید
تفاوت کرایه حمل در مبداء و مقصد در چیست؟ 31 می 2023

تفاوت کرایه حمل در مبداء و مقصد در چیست؟

پرداخت کرایه حمل در مبداء و مقصد چیست؟ پرداخت در مقصد (Freight Collect) و پرداخت در مبداء (Freight Prepaid) هر...

مقالات بیشتر بخوانید
بارفرابری کیست و چه نقشی دارد؟ 19 سپتامبر 2023

بارفرابری کیست و چه نقشی دارد؟

بارفرابری کیست؟ صنعت بارفرابری از اوایل قرن دهم میلادی آغاز شده است. با تأسیس انبارهای عمومی در بنادر و شهرهای...

مقالات بیشتر بخوانید
سوخت‌های جایگزین در حمل و نقل دریایی 4 سپتامبر 2023

سوخت‌های جایگزین در حمل و نقل دریایی

سوخت‌های جایگزین در حمل و نقل دریایی سوخت‌هایی که در کشتی‌ها استفاده می‌شوند، تاریخچه‌ای طولانی دارند که به دوران‌های مختلف...

مقالات بیشتر بخوانید