logo anildarya

امضای توافقنامه ساخت راه‌آهن بین ایران و روسیه

امضای توافقنامه ساخت راه‌آهن بین ایران و روسیه
356
18 می 2023

امضای توافقنامه ساخت راه‌آهن بین ایران و روسیه با سخنرانی رئیسی و پوتین

ایران و روسیه در راستای تکمیل گذرگاه ریلی شمال-جنوب که به شمال آسیا و اروپا ارتباط برقرار می‌کند، توافقنامه احداث راه آهن رشت-آستارا را امضا کردند. این توافقنامه در روز چهارشنبه، ۲۷ اردیبهشت، پس از سخنرانی سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور اسلامی ایران و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور فدراسیون روسیه، توسط نمایندگان دو کشور امضا شد. وزیر راه و شهرسازی، مهرداد بذرپاش، به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران و الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه، به نمایندگی از فدراسیون روسیه، این توافقنامه را امضا کردند.

گذرگاه ریلی شمال-جنوب یکی از مسیرهای اصلی ترانزیت کالا از جنوب آسیا به شمال اروپا است. این پروژه که از ۲۳ سال پیش در دستور کار بوده است، در دولت سیزدهم با تلاش بیشتری برای فعال‌سازی این ظرفیت ریلی به پایان رسید. در گذشته، رؤسای جمهور ایران و روسیه در تماس‌های تلفنی و گفت‌وگوهای دوجانبه بر اهمیت این پروژه تأکید کرده‌اند.

مسیر غربی کریدور شمال-جنوب که شامل کشورهای روسیه، جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران است، یک حلقه مفقوده به طول ۱۶۲ کیلومتر بین رشت و آستارا دارد. با ساختن این خط آهن، ارتباط ریلی بین سن پترزبورگ و خلیج فارس عملی خواهد شد.

رئیس جمهور: توافق راه آهن رشت – آستارا گام راهبردی در روابط ایران و روسیه است

رئیس جمهور در بیانیه‌ای اعلام کرد که امضای توافقنامه راه آهن رشت-آستارا یک گام مهم و راهبردی در جهت تقویت همکاری‌های بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه است.

سید ابراهیم رئیسی در مراسم امضای توافقنامه احداث راه آهن رشت-آستارا که به صورت ویدئو کنفرانس با حضور رؤسای جمهور ایران و روسیه برگزار شد، در حکایت از سپاسگزاری خود از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، دولت و مردم این کشور، اظهار داشت: بدون شک، این توافقنامه یک گام مهم و راهبردی در جهت تقویت همکاری‌های جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه است. همکاری‌های ایران و روسیه در زمینه‌های مختلف وجود دارد و این، یکی از جلوه‌های همکاری است که امروزه بین دو کشور مشاهده می‌شود.

رئیس جمهور، امضای این توافقنامه را محدود به همکاری ایران و روسیه ندانست و با بیان اینکه کشورهایی که در مسیر گذرگاه ریلی شمال-جنوب قرار دارند، از آن بهره‌مند خواهند شد، بیان کرد: کریدور شمال-جنوب برای همه کشورهای منطقه سودمند خواهد بود؛ این مسیر از آسیای شرقی و جنوبی گرفته تا قفقاز و شمال اروپا، نمادی از دوستی، هماهنگی و همکاری تجاری و اقتصادی بین تمامی این کشورها خواهد بود و این همکاری‌ها در آینده بیشتر از گذشته تقویت خواهد شد.

رئیسی به یادآوری کرد که مذاکرات اولیه این توافق به دو دهه قبل برمی‌گردد که به دلایلی به تعویق افتاد و باید در زمان خود انجام می‌شد؛ اما امروز با وجود اراده‌ای قوی بین مسئولان عالی دو کشور، این توافق بزرگ بین دو کشور در حال شکل‌گیری است و بدون شک به تجارت، اقتصاد و ترانزیت در منطقه کمک فراوانی خواهد کرد.

رئیس جمهور اظهار داشت: این دولت وظیفه الهی، ملی و تاریخی خود را در جهت سیاست همسایگی می‌داند؛ باید ظرفیت‌هایی که جمهوری اسلامی ایران از آن‌ها برخوردار است را احیا کنیم و امکاناتی را که می‌تواند ما را در نظام بین‌الملل به موقعیت شایسته و بایسته‌ای برساند، بهره‌برداری کنیم.

حذف تعرفه بین ایران، روسیه و کشورهای اوراسیا گام بلندی است

رئیسی اظهار داشت: کشور دوست ما، فدراسیون روسیه و کشورهای در مسیر، همگی می‌دانند که مسیر ایران به عنوان ارزان‌ترین، باصرفه‌ترین و نزدیک‌ترین مسیر برای فعالیت‌های تجاری، اقتصادی و ترانزیت است. امروز هیچکس نمی‌تواند این واقعیت را پنهان کند که جایگاه و موقعیت ایران در منطقه به گونه‌ای است که می‌تواند ظرفیت‌های بسیاری که در شرق آسیا وجود دارد را به اروپا متصل کند. با امضای این توافقنامه، مسیر شمال – جنوب به توجه ویژه‌ای دست یافته است.

وی تاکید کرد: با جدیتی که همکارانم در ایران خواهند داشت، به سرعت اقدامات مورد نیاز آغاز خواهد شد و منافع آن برای کشورهای منطقه و احیای ظرفیت‌های اقتصادی و ترانزیتی بین دو کشور و کشورهای منطقه قابل توجه خواهد بود.

رئیس جمهور با قدردانی از رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در جهت احیای ظرفیت‌های اقتصادی و ترانزیتی منطقه، امیدواری خود را بیان کرد که این گام در جهت احیای روابط بین دو کشور و کشورهای منطقه تأثیر قابل توجهی داشته و به منظور احیای ظرفیت‌های اقتصادی فراوانی که در دسترس است، تأثیرگذار باشد.

وی ادامه داد: در مرحله بعدی، همکاری با اتحادیه اوراسیا و کشورهای عضو آن، از جمله روسیه، در دستور کار قرار خواهد گرفت. این گام بزودی انجام می‌شود و حذف تعرفه‌های میان شش کشور، که می‌تواند یک گام بلند برای همکاری بین ایران، روسیه و کشورهای اوراسیا باشد.

رئیس جمهور گفت: در این مسیر ریلی، سه بخش مهم وجود دارد. بخش اول، بخش شرقی این مسیر است که شامل روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و ایران می‌شود. امروز، با تلاش‌های صورت گرفته، این بخش به بهره‌برداری رسیده است. بخش مرکزی، که شامل دریای خزر است، نیازمند تقویت بنادر و ناوگان است و باید تلاش‌های جدی در این زمینه انجام شود.

رئیسی به بخش غربی این مسیر اشاره کرد و گفت: در این بخش، نقصانی در راه‌آهن بین رشت و آستارا وجود داشت که با این توافقنامه از بین می‌رود و می‌تواند کریدور شمال – جنوب را به صورت جامع مورد توجه قرار دهد، زیرا این مسیر بسیار ارزان، باصرفه و نزدیک است.

وی امیدواری خود را بیان کرد که با این توافق و آغاز کار، همه کشورهایی که در این مسیر قرار دارند، از آن بهره‌مند شوند.

رونمایی از طرح‌های دولت سیزدهم برای تقویت جایگاه ایران در اقتصاد منطقه

رئیس جمهور در ادامه، با بررسی برخی از طرح‌های دولت سیزدهم برای افزایش نقش ایران در اقتصاد منطقه، اظهار داشت: جایگاه جمهوری اسلامی ایران در اقتصاد منطقه و نظام بین‌الملل با اقداماتی که انجام شده و توافقنامه امروز یکی از آنهاست، در حال تقویت است.

رئیسی تقویت مسیرهای پاکستان – ایران – ترکیه، مسیر ریلی شلمچه – بصره و راه‌آهن چابهار – زاهدان و همچنین ارتباط دریای عمان و خلیج فارس با اروپا را از جمله مسیرها و طرح‌های مورد تعریف برای تقویت جایگاه ترانزیتی جمهوری اسلامی ایران ذکر کرد که به قوت پیگیری می‌شود.

وی امیدواری خود را بیان کرد که با اجرای این طرح‌ها، سهم و موقعیت ایران در منطقه و همچنین در روابط اقتصادی دوجانبه، چندجانبه و همچنین نظام بین‌المللی احیا شود.

رئیس جمهور، با تاکید بر وجود ظرفیت اقتصادی بالایی بین ایران و روسیه، اراده دو کشور را در خصوص همکاری و تبادل این ظرفیت‌ها تأکید کرد و اظهار داشت: امیدواریم با همکاری‌هایی که در حال حاضر وجود دارد و با پیگیری آقای پوتین و مسئولان روسیه، و همچنین مسئولان جمهوری اسلامی ایران که مسئولیت اجرای این کار را برعهده دارند، این توافقنامه هر چه سریعتر به مرحله اجرا و بهره‌برداری برسد.

پوتین: خط آهن رشت – آستارا فرصت تحول در حمل و نقل جهانی است

رئیس‌جمهور روسیه در مراسم امضای سند احداث خط ریلی راهبردی رشت – آستارا با اشاره به اهمیت این مسیر، تصریح کرد: مسیر خط آهن رشت – آستارا به ما فرصتی می‌دهد که مسیر‌های جهانی حمل و نقل ریلی را متحول و متنوع کنیم و سبب سیاست رقابتی برای تقویت ظرفیت بخش ترانزیت می‌شود.

مطالب مرتبط
خرید یک شرکت لجستیکی از اندونزی توسط امارات 26 نوامبر 2023

خرید یک شرکت لجستیکی از اندونزی توسط امارات

امارات یک شرکت لجستیکی از اندونزی می‌خرد به گزارش منبع ترید ویندز، شرکت Meratus در پایان فصل تابستان تصمیم گرفته...

اخبار بیشتر بخوانید
کشتی سبز برقی فرانسه در مزرعه خورشیدی ویتنام 23 دسامبر 2024

کشتی سبز برقی فرانسه در مزرعه خورشیدی ویتنام

کشتی سبز برقی فرانسه در مزرعه خورشیدی ویتنام به نقل از بلومبرگ دریایی، کشتی سبز ۱۰۰ درصد برقی که زیرساخت‌های...

اخبار بیشتر بخوانید
کمبود کشتی در ناوگان نفتکش جهان 28 فوریه 2024

کمبود کشتی در ناوگان نفتکش جهان

ناوگان نفتکش جهان با کمبود کشتی مواجه است خبرگزاری بلومبرگ دریایی گزارش داد: با توجه به اینکه قرار است در...

اخبار بیشتر بخوانید
تعطیلی ترمینال کانتینری نیویورک بر اثر آلودگی 10 ژوئن 2023

تعطیلی ترمینال کانتینری نیویورک بر اثر آلودگی

تعطیلی ترمینال کانتینری نیویورک بر اثر آلودگی طبق گزارش رویترز، در حال حاضر بزرگترین ترمینال نیویورک در سواحل شرقی آمریکا...

اخبار بیشتر بخوانید
توسعه کریدور ترانس خزر در دستور کار امارات و قزاقستان 28 نوامبر 2023

توسعه کریدور ترانس خزر در دستور کار امارات و قزاقستان

توسعه کریدور ترانس خزر در دستور کار امارات و قزاقستان به گزارش منابع خبری، رئیس جمهور قزاقستان، قاسم جومارت توکایف،...

اخبار بیشتر بخوانید
اقدامات بندر شهید رجایی برای توسعه ترانزیت 11 مارس 2025

اقدامات بندر شهید رجایی برای توسعه ترانزیت

اقدامات بندر شهید رجایی برای توسعه ترانزیت و حمل‌ونقل ریلی حسین عباس‌نژاد در تشریح اقدامات شاخص در راستای توسعه ترانزیت...

اخبار بیشتر بخوانید