دلایل وجود این ذخایر شناور ناشناخته است، در حالی که عربستان سعودی قول داده است تولید خود را کاهش دهد تا قیمتها را تقویت کند. ترس از افزایش عرضه، بازارها را فراگرفته است و سرمایهگذاران تلاش میکنند وضعیت رشد تقاضا، به خصوص در چین، را ارزیابی کنند.
جی مارو، مدیر اطلاعات و تحلیل بازار منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در شرکت ورتکسا، در یادداشتی نوشت: آخرین باری که حجم ذخایر شناور نفت عربستان بیشتر از سطح فعلی بود، سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ بود که سطح ذخایر به ۳۰ میلیون بشکه رسید. یکی از دلایل احتمالی افزایش حضور نفتکشها در این منطقه میتواند تقاضای بالاتر برای نفت عربستان در اروپا باشد و به نظر نمیرسد که دلیل آن مسائل زیرساختی باشد.
کشتیهای دیگر همچنان به پایانه نفتی عین سخنه مصر در دریای سرخ وارد میشوند و بارها را با تأخیر کم یا بدون تأخیر تخلیه میکنند. بر اساس گزارش بلومبرگ، این پایانه نفتی نقطه شروع خط لوله سومد است که به پایانه ذخیرهسازی و بارگیری نفت در سیدی کریر در سواحل مدیترانه مصر متصل میشود. این تأسیسات متعلق به چند کشور تولیدکننده نفت خاورمیانه از جمله عربستان سعودی هستند که بزرگترین کاربر این سیستم هستند. با توجه به آمار رصد کشتیهایی که توسط گردآوری شده است، هشت کشتی از ۱۰ کشتی لنگر انداخته در نزدیکی عین السخنه، متعلق به عربستان سعودی هستند.
بازار شلوغ اجاره کشتی های کانتینری و سیر نزولی نرخها در یک سال اخیر در حمل و نقل دریایی بازار...
ساخت ۳۲۳ کشتی حمل گاز LNG در سال ۲۰۲۲ تعداد ۳۲۳ فروند کشتی حمل گاز LNG در سال ۲۰۲۲ میلادی...
سنگاپور در ذخیره و توزیع سوخت دریایی از بندر روتردام جلو افتاد به نقل از سایت پورت نیوز، سنگاپور که...
اوج گیری فعالیت کشتی های کانتینری با ایجاد مسیرهای جدید در آسیا مؤسسه آلفالاینر در تازهترین گزارش خود، از رشد...
تلاش حمل و نقل دریایی برای نجات از بحران دریای سرخ به گزارش خبرگزاری رویترز، حملات مکرر دزدان دریایی در...
عزم روسیه برای جایگزینی مسیر دریایی شمال بهجای کانال سوئز «الکسی لیخاچف» مدیرکل شرکت روسیRosatom، در مجمع بینالمللی اقتصاد سنپترزبورگ،...