با توجه به سرمایهگذاری مناسبی که در زمینه زیرساختی بندر شهید بهشتی چابهار برای پذیرش کشتیهایی با آبخور بالا صورت گرفته، گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از شهریور ماه سال ۱۴۰۱ به ایجاد خطوط کشتیرانی منظم در این بندر پرداخته است. این اقدام منجر به افزایش چشمگیر حجم عملکردی بندر شده و در سال جاری تا این لحظه به نسبت سال گذشته به میزان ۱۵۳ درصد افزایش یافته است.
نیاز به تأکید دارد که گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با اعتقاد به تحقق اقتصاد پویا و مقاومتی در این منطقه کمتر تواناییدار و با پیگیری مستمر، در پنج ماه ابتدایی امسال تعداد ۱۵.۱۶۶ واحد کانتینر (TEU) در بندر چابهار تخلیه و بارگیری شده که این افزایش عظیم در حجم عملکرد به مقایسه با سالهای گذشته نمایانگر عملکرد فوقالعاده این بندر است.
مهم است بدانید که حجم عملکرد کانتینری در این بندر در سال ۱۴۰۰ و پیش از ورود گروه کشتیرانی به عنوان ناوگان ملی حدود ۱.۴۷۸ واحد کانتینر (TEU) بوده است. با توجه به نرخ رشد فعلی، پیشبینی میشود که تا پایان سال جاری حجم عملکرد تخلیه و بارگیری کانتینری در بندر چابهار (شهید بهشتی) به بیش از ۴۰ هزار واحد کانتینر (TEU) افزایش یابد که نسبت به سال ۱۴۰۰ حدود ۲۵ برابری رشد را نشان میدهد. این موضوع نشانگر تأثیر بسیار مهمی از گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به عنوان تنها خط کشتیرانی فعال در این بندر در زمینه حمل و نقل دریایی است.
افزایش نقش عربستان در تجارت کشتیهای نفتکش عربستان سعودی با شش پالایشگاه در کنارههای دریای سرخ و سه دیگر در...
تأثیر بحران دریای سرخ بر ۲۰ درصد کانتینری جهان به نقل از بلومبرگ؛ سخنگوی شرکت مرسک در این زمینه گفت:...
عملکرد انجمن كشتيرانی و خدمات وابسته ايران در مجمع عمومی عادی ساليانه اعلام شد دکتر مسعود پل مه، دبیرکل انجمن...
یونان برترین مالک کشتی در جهان شناخته شد به نقل از پورت نیوز؛ در حال حاضر، مالکان یونانی ۵.۵۱۴ کشتی...
چین در رتبه اول بزرگترین مالک کشتی جهان قرار گرفت بر اساس اطلاعات جدید از موسسه کلارکسونز، چین با تناژ...
دبیرکل انجمن کشتیرانی: ایران شاهراه ترانزیتی اصلی کریدورها در منطقه نیست یک جلسه خبری در همایش بین المللی اقتصاد دریا...