وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد که مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی کشورمان در دیدار با گنِل سانوسیان، وزیر زیرساختهای جمهوری ارمنستان در ایروان، از حضور پرقدرت شرکتهای ایرانی در زمینههای مسکن، ساختمان و حمل و نقل خبر داد. وی پیشنهاد کرد که تعرفههای ورود و خروج میان دو کشور کاملاً حذف گردد.
وی تأکید داشت: تا نشست سهگانه ایران، گرجستان و ارمنستان برگزار شود تا تردد در مسیر شمال-جنوب را آسانتر کنیم و ایران برای میزبانی این جلسه آماده است. ما آمادگی داریم تا پل دومی روی رودخانه ارس در منطقه نوردوز بسازیم تا ترددهای میان دو کشور افزایش یابد.
بذرپاش با اشاره به اهمیت تاریخی ارمنستان و اهمیت حفظ صلح تأکید کرد: ترانزیت و تسهیل در مسیرهای شمال و جنوب کریدور شمال-جنوب برای هر دو کشور بسیار مهم است و کشورهای منطقه قفقاز نیز به این اهمیت پاسخ مثبت دادهاند. یک طرح جامع حمل و نقل میتواند در تحقق این آرزوی منطقهای نقش کلیدی داشته باشد و در زمینه ترانزیت بسیار مؤثر است.
در پایان،آقای بذرپاش بر اهمیت خدمات مهندسی شرکتهای ایرانی در زمینههای مختلف مانند پلسازی و تونلسازی اشاره کرد و گفت: «شرکتهای ما در این زمینهها قابلیتهای بسیار بالایی دارند.»
وی تصریح کرد: شرکتهای ما در ایران در زمینههای راهسازی، تونلسازی و راهآهن به پروژههای بزرگی مشغول هستند و این شرکتها با تواناییهای مهندسی خود آمادهی همکاری در پروژههای ارمنستان هستند. ارمنستان در کریدور شمال-جنوب قرار گرفته و این قرارگاه برای این کشور یک فرصت است. به سمت شمال از ایروان، مسیر مناسبی وجود دارد اما به سمت جنوب مسیر باید بهبود یابد و ۶۰ کیلومتر جاده به سمت مرز ایران نیازمند توسعه است.
گنِل سانوسیان، وزیر زیرساختهای ارمنستان با ابراز رضایت از این دیدار، افزود: برای تکمیل کریدور شمال-جنوب از توان مهندسی شرکتهای ایرانی بهرهبرداری میکنیم و قرارداد بازسازی بخشی از این مسیر با شرکتهای ایرانی در دست امضا است. کاهش عوارض جادهای موجب تقویت اقتصاد میشود. در این دیدار قصد داریم تا موضوع عوارض را در کنار هم مورد بررسی قرار دهیم. ارمنستان با رویکرد کاهش عوارض میخواهد تردد کامیونها و حمل و نقل جاده ای را آسانتر کند.
سانوسیان همچنین تصریح کرد: هماکنون روزانه ۳۰۰ کامیون میان دو کشور تردد دارند و این تردد میتواند به ۹۰۰ کامیون در روز افزایش یابد. او نیز از تشکیل یک اجلاس ترانزیتی با حضور گرجستان استقبال نمود و اعلام کرد: در روزهای آتی قصد دارم با وزیر گرجستان ملاقات کرده و این موضوع را مطرح سازم.
عبور بزرگترین کشتی کانتینری جهان از کانال سوئز کشتی کانتینری غول پیکر Ever Acme با ظرفیت ۲۴ هزار کانتینر 20...
افزایش ۱۰ درصدی فعالیت بنادر تجاری روسیه در شش ماهه اول سال ۲۰۲۳ بنادر قطب شمال روسیه انجام ۱۱ درصد،...
افزایش ۷۵ درصدی حمل کانتینرهای حامل بار صادراتی/ رشد ۳۶۰ درصدی حمل محمولات ترانزیتی و کریدور شمال – جنوب به...
اولین یدک کش تمام الکتریکی جهان در مسیر کانادا به نقل از آفشور انرژی؛ کارخانه کشتیسازی Seaspan اعلام کرده است...
آمادگی راه اندازی خط کشتیرانی میان ایران و کنیا به گزارش مانا، حسین عباس نژاد ظهر روز سوم دی ماه،...
تلاش کشتیرانی دریای خزر برای توسعه ناوگان حمل بار صادراتی کامبیز جهانبانی، مدیرعامل شرکت کشتیرانی دریای خزر، در جلسه مجمع...