بر اساس گزارشهای رویترز، مدیریت کانال پاناما به دلیل خشکسالیهای بیسابقهای که اخیراً گریبانگیر این منطقه شده، با مشکلات جدی مواجه است .مسئولان کانال ابراز نگرانی کردهاند که کمآبی ممکن است تأثیر منفی بر ترانزیت کشتیهای تجاری در آینده داشته باشد و به همین دلیل برنامهریزی کردهاند تا تعداد کشتیهای عبوری از کانال را کاهش دهند.
از تاریخ ۳ نوامبر ۲۰۲۳، تعداد کشتیهایی که روزانه اجازه عبور از کانال را دارند از ۳۲ فروند به ۲۵ فروند کاهش مییابد و این تعداد از اول فوریه ۲۰۲۴ به ۱۸ فروند در روز کاهش خواهد یافت.
اداره کانال پاناما اعلام کرده است که سطح آب دریاچه گاتون، که منبع اصلی تأمین آب کانال است، به شدت کاهش یافته و چنین وضعیتی در سالهای گذشته بیسابقه بوده است. همچنین منطقه حاشیهای کانال در ماه اکتبر کمترین میزان بارندگی از سال ۱۹۵۰ تاکنون را تجربه کرده است.
گزارش رویترز همچنین نشان میدهد که به گفته اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تأخیر در ترانزیت کشتیهای تجاری و حامل گاز در کانال پاناما باعث شده است که هزینههای حمل و نقل دریایی و مواد غذایی در سطح جهانی افزایش چشمگیری داشته باشد.
چین و عربستان سعودی تجارت دریایی را گسترش میدهند به نقل از سایت سیترید، شاهزاده “عبدالعزیز بن سلمان”، وزیر انرژی...
سدهای همکاری حمل و نقلی ایران و یونان برچیده میشود ابتدای این هفته، جلسه کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی...
اعتراض آمریکا و اتحادیه اروپا به فروش نفت روسیه به بالاتر ار ۶۰ دلار به گفته روزنامه فایننشال تایمز لندن،...
پهلوگیری اولین کشتی پهنپیکر فلهبر ۱۲۰ هزار تنی برای نخستین بار به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان بنادرودریانوردی، قاسم عسکری...
دعوت هند از سرمایهگذاران جهان برای مشارکت در طرحهای حملونقل و صنایع دریایی با استناد به گزارش وزیر بنادر و...
اقدامات بندر شهید رجایی برای توسعه ترانزیت و حملونقل ریلی حسین عباسنژاد در تشریح اقدامات شاخص در راستای توسعه ترانزیت...