logo anildarya

آسیا سال ۲۰۲۴ در تجارت دریایی از اروپا پیشی می‌گیرد

آسیا سال ۲۰۲۴ در تجارت دریایی از اروپا پیشی می‌گیرد
284
15 آوریل 2024

آسیا سال ۲۰۲۴ در تجارت دریایی از اروپا پیشی می‌گیرد

به گزارش  tradewindsnews، در این گزارش بیان شده است که با کاهش فشار تورم در اقتصادهای پیشرفته جهان و افزایش تقاضا برای کالاهای تولیدی، کارشناسان سازمان مذکور توسعه قابل توجهی را پیش بینی می کنند. سریعترین رشد صادرات در سال 2024 در آفریقای جنوبی با ۵.۳ درصد رخ خواهد داد. این منطقه به دلیل تغییر مسیر کشتی ها از دریای سرخ به بنادر آفریقا در پیامدهای ویروس کرونا، با رونق و افزایش تجارت مواجه است.

به علاوه، پیش بینی می شود که آمریکای شمالی، خاورمیانه و آسیا به ترتیب با رشد بالاتر از ۳.۶، ۳.۵ و ۳.۴ درصد، ادامه رشد خواهند داشت. اما آمریکای جنوبی با رشد ۲.۶ درصد و اروپا با رشد ۱.۵ درصد، کمترین رشد را دارند در مقایسه با میانگین سالیانه ۲.۶ درصد.

در بخش واردات، آسیا با رشد ۵.۶ درصدی رتبه اول را به خود اختصاص داده است و آفریقا با ۴.۴ درصد در رتبه دوم قرار می گیرد. سایر کشورهای جهان، به ویژه کشورهای مستقل و مشترک المنافع، با رشد منفی ۳.۸ درصدی، بدترین وضعیت را دارند و اروپا با رشد ۰.۱ درصدی به سختی به ارقام مثبت دست خواهد یافت.

“Ngozi Okonjo-Iweala”، مدیرعامل سازمان تجارت جهانی، در ارتباط با این موضوع اظهار داشت: گزارش منتشر شده توسط سازمان تجارت جهانی با ریسک‌های متعددی روبرو است که ممکن است تا پایان سال 2024 تأثیر قابل توجهی بر تجارت جهانی داشته باشد، از جمله رویدادهای ژئوپلیتیکی و تأثیر آن‌ها بر قیمت انرژی و مواد غذایی.

این مقام سازمان تجارت جهانی بیان کرد که تنش‌های ژئوپلیتیکی به مدت طولانی الگوهای تجارت بین‌الملل را تحت تأثیر قرار داده است.

وی تأکید کرد که در چارچوب تجاری چندجانبه، با استفاده از زنجیره تأمین انعطاف‌پذیر، بهبود معیشت و رفاه جهانی را تأمین می‌کنیم و سعی می‌کنیم تا بهبود تجارت جهانی را بدون درگیری شدید در مسائل ژئوپلیتیکی و پیچیدگی‌های تجاری، با رشد و پایداری اقتصادی متعادلی رقم بزنیم و تنش‌ها و چالش‌های آن را کاهش دهیم.

رالف اوسا، اقتصاددان ارشد سازمان تجارت جهانی، اظهار داشت که برخی کشورها به دلیل بحران جنگ روسیه و اوکراین و همچنین بحران دریای سرخ، نسبت به مزایای تجارت دریایی با شک و تردید نگاه می‌کنند. اما بسیاری از کشورها با هدف تقویت تولید و تغییر الگوی تجارت به سمت کشورهای نیازمند، گام‌های مثبتی برداشته‌اند.

وی بیان کرد که در سال ۲۰۲۴، حمل و نقل دریایی با مواجهه با اختلالاتی روبرو خواهد شد، از جمله کاهش حجم آب در کانال پاناما و امکان کاهش ترانزیت کشتی‌ها از طریق کانال سوئز به دلیل بحران دریای سرخ، تنش‌های ژئوپلیتیکی، عدم اطمینان به سیاست‌ها و افزایش نرخ‌ها. این وضعیت با شیوع همه‌گیری کرونا قابل مقایسه است، اگرچه نرخ‌ها افزایش یافته است، اما بخش‌هایی مانند خودرو، کودهای شیمیایی، خرده‌فروشی و کالاهای تجاری همچنان فعالیت خود را ادامه می‌دهند.

به هر حال، افزایش بحران در دریای سرخ باعث تغییر استراتژی‌ها و اولویت‌ها توسط خطوط کشتیرانی می‌شود.

منبع: شبکه اطلاع رسانی مستقل جامعه دریایی

مطالب مرتبط
صعود شاخص جهانی کانتینر پس از ۱۵ هفته اُفت متوالی 27 آوریل 2023

صعود شاخص جهانی کانتینر پس از ۱۵ هفته اُفت متوالی

صعود شاخص جهانی کانتینر پس از هفته‌ها اُفت متوالی مؤسسه Drewry اعلام کرد شاخص جهانی کانتینر Drewry’s World Container Index...

اخبار بیشتر بخوانید
اولین یدک‌ کش تمام الکتریکی جهان در مسیر کانادا 27 می 2023

اولین یدک‌ کش تمام الکتریکی جهان در مسیر کانادا

اولین یدک‌ کش تمام الکتریکی جهان در مسیر کانادا به نقل از آفشور انرژی؛ کارخانه کشتی‌سازی Seaspan اعلام کرده است...

اخبار بیشتر بخوانید
نصب ۴ دستگاه بازوی بارگیری دریایی در بندر انزلی 28 ژوئن 2023

نصب ۴ دستگاه بازوی بارگیری دریایی در بندر انزلی

۴ دستگاه بازوی بارگیری دریایی در مجتمع بندری انزلی نصب شد به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی،...

اخبار بیشتر بخوانید
توافق ایران‌ با ۳ بندر روس‌ برای برقراری خط منظم کشتیرانی 24 می 2023

توافق ایران‌ با ۳ بندر روس‌ برای برقراری خط منظم کشتیرانی

توافق‌ با ۳ بندر روس‌ برای برقراری خط منظم کشتیرانی‌ ایران-روسیه‌ محمدرضا مدرس خیابانی با اشاره به توافق ریلی رشت-آستارا...

اخبار بیشتر بخوانید
ادامه کاهش ترانزیت کشتی‌ها از کانال پاناما 9 اکتبر 2023

ادامه کاهش ترانزیت کشتی‌ها از کانال پاناما

ترانزیت کشتی‌ها از کانال پاناما باز هم کاهش یافت به گزارش marinelink؛ سازمان کانال پاناما (ACP) اعلام کرده است که...

اخبار بیشتر بخوانید
بندر کیپ تاون پاسخگوی ترافیک کشتی‌ها نیست 28 ژانویه 2024

بندر کیپ تاون پاسخگوی ترافیک کشتی‌ها نیست

بندر کیپ تاون پاسخگوی ترافیک کشتی‌ها نیست در گزارش جدید مؤسسه آلفا‌لاینر آمده است که بر اساس تحلیل‌های این مؤسسه،...

اخبار بیشتر بخوانید