logo anildarya

آشنایی با ترم حمل دریایی

آشنایی با ترم حمل دریایی
3594
13 سپتامبر 2023

ترم حمل دریایی

ترم حمل “Full Liner Term” یا “Liner Terms” اصطلاحاتی در زمینه حمل و نقل دریایی است که در مقابل “Free Term” به کار می‌رود. زمانی که شما جنس خود را تحت شرایط “Full Liner Term” حمل می‌کنید، شرکت حمل کننده (کریر) مسئول بارگیری (Loading) و تخلیه (Unloading) محموله خواهد بود. با توجه به مقدمه فوق، در توافق برای حمل بین ارسال کننده کالا و شرکت حمل و نقل چهار روش به شرح ذیل را می‌توان نام برد.

1-FILO (Free In/Liner Out) 

FILO مخفف Free In Liner Out است و یک اصطلاح ترم حمل برای محموله خرده بار فله است که به موجب آن فرستنده مسئول بارگیری محموله فله در کشتی و مالک کشتی مسئول حمل و نقل و تخلیه محموله در بندر تخلیه است. هزینه بارگیری کالا در کشتی در هزینه حمل و نقل لحاظ نمی‌شود؛ اما نرخ تخلیه کالا در بندر مقصد شامل خواهد شد. در این حالت، فرستنده نرخ بارگیری کالا را در یک کشتی جداگانه پرداخت می‌کند نقطه مقابل Liner In / Free Out (LIFO) است.
اگر کالا با شرایط FILO حمل شود، فرستنده کالا مسئولیت پرداخت هزینه‌های بارگیری و شرکت حمل کننده مسئولیت پرداخت هزینه‌های تخلیه را بر عهده خواهد داشت.

2-LIFO (Liner In Free Out)

مخفف Liner In Free Out است و تصریح می‌کند که مالک کشتی مسئول بارگیری، انبار کردن، اصلاح و حمل محموله فله است، در حالی که گیرنده مسئول فعالیت‌های تخلیه است.
اگر کالا با شرایط LIFO حمل شود در آن صورت شرکت حمل کننده مسئول بارگیری و فرستنده کالا (Shipper) مسئول تخلیه بار خواهد بود (در اینجا منظور هزینه‌های بارگیری و تخلیه است).

3-FIFO (Free In/Free Out)

یک روش انبارداری محبوب در لجستیک است. کالاها به ترتیبی که وارد شده‌اند از انبار خارج می‌شوند. به عبارت دیگر اولین اقلامی که تحویل داده می‌شود اولین کالاهایی هستند که از انبار خارج می‌شوند. حامل‌های بار مانند پالت‌ها یا کانتینرها از یک طرف در قفسه‌ها قرار می‌گیرند و از طرف دیگر بیرون کشیده می‌شوند و برای حمل و نقل آماده می‌شوند. هدف FIFO ثابت نگه داشتن توان طبق روش FIFO، اولین کالاهای خریداری شده و تولید شده، اولین کالاهایی هستند که از حساب موجودی کالا خارج می‌شوند.
این امر باعث می‌شود اقلام موجودی کالا باقیمانده با آخرین قیمت محاسبه شود، به طوری که ارزش موجودی کالای ثبت شده در ترازنامه با آخرین قیمت‏‌های که می‌توان در بازار خرید، نزدیک است.
برعکس، این روش منجر به تطابق قیمت‌‏های قدیمی‌تر با درآمدهای جاری و بهای تمام شده کالاهای فروش رفته می‌شود. این به این معناست که سود ناخالص لزوماً نشان دهنده تطابق مناسب درآمدها و هزینه‌‏ها نیست. به عنوان مثال، در شرایط تورمی که قیمت‌‏ها در حال افزایش هستند، این امر منجر می‌شود که کالاهای ارزانتر در محاسبه بهای کالاهای فروخته شده استفاده شوند.
روش FIFO نتایج یکسانی را در هر دو سیستم ثبت ادواری یا دائمی موجودی کالا ارائه می‌دهد. عملیاتی و به حداقل رساندن از دست دادن ارزش کالا است.
اگر کالا با شرایط FIFO حمل شود، فرستنده کالا (Shipper) مسئول پرداخت کلیه هزینه‌های بارگیری و تخلیه خواهد بود.

4-LILO (Liner In/Liner Out)

اصطلاح LILO که مخفف LINER IN – LINER OUT است، یعنی صاحب کشتی یا نماینده وی و یا واسطه متخصص (Broker) لازم است نرخ حمل را با احتساب هزینه بارگیری در بندر مبدا و تخلیه در مقصد اعلام نماید.
اگر کالا با شرایط LILO حمل شود، شرکت حمل کننده مسئول پرداخت کلیه هزینه‌های بارگیری و تخلیه خواهد بود.

نکات کلیدی

مطالب مرتبط
تفاوت لجستیک با حمل و نقل چیست؟ 12 مارس 2023

تفاوت لجستیک با حمل و نقل چیست؟

لجستیک و حمل‌و‌نقل امروزه بیشتر صنایع با جابه‌جایی کالا از نقطه‌ای به نقطه دیگر مرتبط بوده یا تحت تاثیر آن...

مقالات بیشتر بخوانید
تفاوت کراس استاف با ترنشیپ چیست؟ 23 فوریه 2023

تفاوت کراس استاف با ترنشیپ چیست؟

کراس استاف چیست؟ کراس استاف به عنوان یکی از پرکاربردترین روش‌های حمل و نقل دریایی شناخته می‌شود. این روش زمانی...

مقالات بیشتر بخوانید
اینکوترمز چیست؟ 18 آوریل 2023

اینکوترمز چیست؟

آشنایی اینکوترمز اینکوترمز مجموعه‌ای از قواعد بین‌المللی است که تفسیری آسان از قوانین بین‌المللی را در خصوص شرایط خرید خارجی...

مقالات بیشتر بخوانید