کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) اعلام کرد: ایران بیست و دومین قدرت تجاری دریایی جهان است و حتی از سه عضو گروه ۷ و کشورهای صنعتی در جایگاه بالاتری قرار دارد.
کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) در جدیدترین گزارش خود از وضعیت صنعت حمل و نقل دریایی جهان اعلام کرد، ایران در سال ۲۰۲۲ جایگاه خود به عنوان بیست و دومین قدرت تجاری جهان در دریا را حفظ کرده است. بر اساس این گزارش، ایران به لحاظ ظرفیت حمل بار دریایی در رتبه ۲۲ جهان قرار گرفته است و چندین سال است که این جایگاه در اختیار دارد.
این نهاد بینالمللی تعداد کل کشتیهای ایران را ۲۵۵ فروند اعلام کرده؛ بر این اساس، یک فروند کشتی به ناوگان کشتیهای ایران در سال ۲۰۲۲ اضافه شده است. ۸ فروند کشتی نیز در سال ۲۰۲۱ به ناوگان دریایی تجاری ایران اضافه شده بود.
بر اساس برآوردهای این نهاد بینالمللی، ظرفیت حمل بار ناوگان کشتیرانی ایران در سال ۲۰۲۲ به بیش از ۱۹ میلیون ۴۱۱ هزار تن رسیده است. همچنین سهم ایران از کل ظرفیت حمل بار در دریا در جهان ۰.۸۹ درصد برآورده شده است.
بر اساس برآوردهای آنکتاد، ظرفیت تجارت دریایی فرانسه، ایتالیا و کانادا که از کشورهای عضو گروه ۷ و کشورهای صنعتی هستند و همچنین کشورهایی مانند عربستان، برزیل، قطر و مالزی از ایران کمتر است. در عین حال، ظرفیت ناوگان کشتیرانی تجاری آمریکا ۳ برابر ایران است.
بر اساس این گزارش، تجارت دریایی جهان در سال ۲۰۲۲ میلادی فقط ۱.۴ درصد افزایش یافته است. این رقم در سال ۲۰۲۱ میلادی برابر با ۳.۲ درصد بوده است. به گزارش آنکتاد، تعداد کل کشتیهای تجاری جهان شامل نفتکشها، کشتیهای کانتینری و کشتیهای فله بر در پایان سال ۲۰۲۲ میلادی به ۵۵ هزار و ۳۷ فروند رسیده که نسبت به سال پیش از آن ۱۰۶۴ فروند بیشتر شده است.
ظرفیت حمل بار این کشتیها بیش از دو میلیارد و ۱۸۰ میلیون تن اعلام شده است. ظرفیت حمل بار ناوگان کشتیرانی جهان در سال گذشته میلادی دو میلیارد و ۱۳۴ میلیون تن اعلام شده بود.
این نهاد بینالمللی اعلام کرد، یونان از نظر ظرفیت حمل بار، بزرگترین ناوگان دریایی جهان را در اختیار دارد. یونانیها ۴۸۷۰ فروند کشتی دارند که کل ظرفیت حمل بار آنها برابر با ۳۸۴ میلیون و ۴۳۰ هزار تن برآورد شده است.
چین در جایگاه دوم و ژاپن در رتبه سوم قرار دارند. سنگاپور، هنگکنگ، کره جنوبی، آلمان در جایگاههای بعدی قرار دارند.
انگلیس جایگاه دهم، آمریکا یازدهم، سوئیس پانزدهم، ترکیه شانزدهم، اندونزی هجدهم، هند بیستم و روسیه بیست و یکم را در اختیار دارند.
بررسی راههای کاهش تنش در دریای سرخ با حضور دبیرکل IMO و انجمنهای کشتیرانی سایت safety4sea به جزئیات این نشست...
افزایش ۱۵ درصدی شاخص جهانی کانتینر به گزارش hellenicshippingnews، متوسط نرخ حمل کانتینر در مقایسه با هفته مشابه سال گذشته...
ازسرگیری تردد کشتیهای مرسک در دریای سرخ خط کشتیرانی دانمارکی مرسک اعلام کرده که برای از سرگیری عملیات کشتیرانی در...
۴ دستگاه بازوی بارگیری دریایی در مجتمع بندری انزلی نصب شد به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی،...
اهمیت و جایگاه بندر چابهار در تقویت کریدور شمال-جنوب سه مسیر اصلی کریدور شمال-جنوب (INSTC) شامل مسیر غربی (روسیه-آذربایجان-ایران-هند)، مسیر...