logo anildarya

اهمیت ژئوترانزیتی توافق ایران و روسیه برای ساخت کشتی تجاری

اهمیت ژئوترانزیتی توافق ایران و روسیه برای ساخت کشتی تجاری
214
26 ژوئن 2023

‌اهمیت ژئوترانزیتی توافق ایران و روسیه برای ساخت کشتی تجاری

به گزارش گروه بین‌المللی مانا، این دو کشور در حال حاضر در حال ایجاد ناوگان تجاری مشترک هستند. پس از جلسه مشترک رؤسای جمهور ایران و روسیه و تأکید مجدد بر توسعه روابط تجاری بین دو کشور، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و باشگاه همگرایی کریدور شمال-جنوب تحت سرپرستی نماینده رئیس جمهور روسیه، به توافق رسیده‌اند که در خصوص ساخت و خرید ۲۰ فروند کشتی جنرال کارگو است.

طرفین توافق کرده‌اند که به منظور بهبود عملکرد در جابه‌جایی بار در کریدور‌های ترانزیتی شمال به جنوب و شرق به غرب، سرمایه‌گذاری مشترکی انجام دهند. این توافق به طرفین اجازه می‌دهد تا از ظرفیت حمل ‌و ‌نقل دریایی و ساخت و ساز کشتی‌های خود برای تأمین جریان پایدار بار استفاده کنند.

“مارات خوسنولین”، معاون نخست وزیر روسیه، در “مجمع کازان” اعلام کرد که برای توسعه کریدور حمل‌و‌نقل شمال-جنوب، یک کنسرسیوم متشکل از هفت کشور تشکیل شده است.

او تأکید کرد که روسیه برای دسترسی به کشور‌های اقیانوس هند و خاورمیانه نیازمند این کریدور است. با اتصال بنادر دریای خزر و مسیرهای ریلی در دو سوی آن، حمل‌و‌نقل بار از طریق قزاقستان، ازبکستان، آذربایجان و ترکمنستان را می‌توان آسان‌تر کرد.

در این نشست، “رنات میستاخوف”، مدیر کل یک شرکت کشتی‌سازی، اعلام کرد که شرکت او آماده ساخت کشتی‌های فله‌ بر، تانکر‌ها و انواع لنج با قابلیت حمل بارهای فله و کانتینر است.

“ولادیمیر پوتین”، رئیس جمهور روسیه، امیدوار است که به زودی توافقنامه همکاری در توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل ریلی و حمل‌و‌نقل بار در مسیر بین تهران و باکو نیز امضا شود، زیرا این مسیر بنادر روسیه در دریای بالتیک و شمال را به بنادر ایران در سواحل خلیج فارس و اقیانوس هند متصل می‌کند.

هزینه کل راه‌آهن رشت-آستارا ۱.۶ میلیارد یورو است که ۱.۳ میلیارد یورو از طریق وام بین دولتی تخصیص داده می‌شود.

حمل کالا از سن پترزبورگ به بمبئی هند، ۳۰ تا ۴۵ روز طول می‌کشد، اما با استفاده از کریدور شمال-جنوب تنها به ۱۰ روز کاهش می‌یابد. طبق گفته “آندری بلوسوف”، معاون نخست‌وزیر روسیه، حجم کالاهای حمل شده از طریق کریدور شمال-جنوب تا سال ۲۰۳۰میلادی احتمالاً از ۱۵ به ۳۰ میلیون تُن افزایش خواهد یافت. همچنین برآورد می‌شود، تا سال ۲۰۳۰ میلادی حدود ۳.۷ میلیارد دلار در این کریدور سرمایه گذاری شود.

نیاز به کریدور شمال-جنوب

از طریق کانال سوئز و دریای سرخ، زمان سفر یک کانتینر از نووروسیسک به دبی تقریباً ۴۵ روز است، اما با مسیرهای جدید، این زمان به دو هفته کاهش یافته و باعث تحول اساسی در سیستم حمل و نقل جهانی می‌شود.

به‌احتمال زیاد، آژانس حمل ‌و‌ نقل دریایی و رودخانه‌ای فدرال روسیه (Rosmorrechflot) در سال ۲۰۲۳ میلادی، طرحی جامع برای بهبود بخش حیاتی کانال کشتیرانی ولگا-دریای خزر را اجرا و تهدیدات موجود را رفع خواهد کرد.

ایران و روسیه ظرفیت‌های قابل توجهی در زمینه کشتی‌سازی دارند. به‌عنوان مثال، در ماه مارس، روسیه کشتی باری خشک “نیکولای اورلوف” را به بهره‌برداری درآورده و آن را در کارخانه کشتی‌سازی “کراسنویه سورموو” در نیژنی نووگورود ساخته بود که نخستین سفر تجاری آن شامل انتقال فلز به ایران بود.

طبق بررسی‌های کارشناسان کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد (UNCTAD)، پتانسیل ناوگان تجاری جمهوری اسلامی ایران در پنج سال اخیر تقریباً ۹ درصد کاهش یافته است. در ابتدا، ایران اقدام به خرید کشتی‌های دست دوم از چین و مالزی نمود، اما از سال ۲۰۱۹ میلادی، برنامه کشتی‌سازی دولتی با هدف ساخت حداکثر ۲۰۰ کشتی از انواع مختلف آغاز شد. هزینه این برنامه حدود ۳۰۰ میلیون یورو تخمین زده می‌شود.

منبع: شبکه اطلاع رسانی مستقل جامعه دریایی

مطالب مرتبط
افتتاح دومین پایانه ذخیرۀ گاز وارداتی LNG ویتنام 26 آگوست 2024

افتتاح دومین پایانه ذخیرۀ گاز وارداتی LNG ویتنام

افتتاح دومین پایانه ذخیرۀ گاز وارداتی LNG ویتنام اول اکتبر ۲۰۲۴ خبرگزاری رویترز گزارش داد: ویتنام پس از واردات ۳۰۰...

اخبار بیشتر بخوانید
افزایش فعالیت‌های کانتینری ایران در بندر شهید بهشتی چابهار 19 نوامبر 2023

افزایش فعالیت‌های کانتینری ایران در بندر شهید بهشتی چابهار

افزایش فعالیت‌های کانتینری کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در بندر شهید بهشتی چابهار به گزارش روابط عمومی گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی...

اخبار بیشتر بخوانید
ادامه کاهش تعداد کشتی‌های عبوری از کانال پاناما 1 نوامبر 2023

ادامه کاهش تعداد کشتی‌های عبوری از کانال پاناما

تعداد کشتی‌های عبوری از کانال پاناما باز هم کاهش می‌یابد بر اساس گزارش‌های رویترز، مدیریت کانال پاناما به دلیل خشکسالی‌های...

اخبار بیشتر بخوانید
استفاده از فنّاوری بازرسی از راه دور در کارخانه کشتی سازی قطر 12 ژوئن 2024

استفاده از فنّاوری بازرسی از راه دور در کارخانه کشتی سازی قطر

استفاده از فنّاوری بازرسی از راه دور در کارخانه کشتی سازی قطر به گزارش سایت پورت نیوز، این پروژه طیف...

اخبار بیشتر بخوانید
ترانزیت ۳۷ هزار خودرو از بندر لنگه 3 جولای 2023

ترانزیت ۳۷ هزار خودرو از بندر لنگه

ترانزیت ۳۷ هزار خودرو از بنادر و دریانوردی بندرلنگه طبق گزارش خبرگزاری مهر، مرتضی سالاری با تخلیه و بارگیری ۳۷...

اخبار بیشتر بخوانید
محدودیت‌های کانال پاناما ۱۰ ماه دیگر تمدید شد 27 آگوست 2023

محدودیت‌های کانال پاناما ۱۰ ماه دیگر تمدید شد

محدودیت‌های کانال پاناما ۱۰ ماه دیگر تمدید شد مطابق اخباری از مارین لینک، به دلیل خشکسالی‌های اخیر، کانال پاناما از...

اخبار بیشتر بخوانید