با توجه به گزارش سایت marinelink، مالکان و اپراتورهای کشتیهای گازLNG و حمل فله در حوزه حمل و نقل دریایی، به دنبال انتخاب مسیرهای جایگزینی هستند. آنها در این زمینه پیشرو هستند زیرا باور دارند که این نوع بارها بیشترین ضربه را از محدودیتهای حملونقل در کانال پاناما دریافت کردهاند.
بر اساس دادههای مؤسسه مالی LSEG در ماه نوامبر، از ۲۲ محموله LNG آمریکا که برای ارسال به آسیا بودند، فقط شش محموله از طریق کانال پاناما عبور کردند و نه محموله دیگر از طریق کانال سوئز عبور نمودند. این در حالی است که در ماه نوامبر سال ۲۰۲۲، ۲۰ محموله LNG آمریکا از کانال پاناما عبور کرده بودند.
جیک هورسلن، تحلیلگر ارشد LNG و مشاور انرژی در این زمینه، اظهار داشت: با توجه به نزدیک شدن به فصل زمستان و نیاز کشورها به انرژی، تغییر مسیر از کانال پاناما به کانال سوئز، اگرچه هزینه بیشتر و زمانبرتر است، اما برای حمل محمولههای LNG و فله ضروری میباشد.
جیسون فیر، مشاور حملونقل در شرکت Poten & Partners، همچنین افزود: هرچند این کشتیها با انتخاب مسیرهای جایگزین هزینه اضافی را بر عهده میگیرند، اما با توجه به اینکه اداره کانال پاناما عبور کشتیها را خارج از نوبت به مزایده میگذارد و در نتیجه هزینههای اضافی به علت توقف و پرداخت هزینههای مزایده پیش میآید، عبور از کانال سوئز اقتصادیتر خواهد بود. انتخاب مسیرهای جایگزین در ماههای آینده بهرهور خواهد بود.
وی افزود: در حال حاضر عبور از کانال پاناما طولانی و هزینهبر است.
سخنگوی شرکت Cheniere Energy، بزرگترین صادرکننده LNG به آسیا، به خبرگزاری رویترز گفت: در سال جاری، ۱۹ درصد از محمولههای خود را به آسیا صادر کردهایم و قصد داریم در تحویل برخی محمولهها از مسیرهای جایگزین استفاده کنیم که تاکنون به این کار پرداختهایم. با این حال، در صورت لزوم، بدون شک از مسیرهای دیگری که ایمن و قابل اطمینان هستند، استفاده خواهیم کرد.
این سخنگو در پایان اظهار کرد: با اطمینان اعلام میکنم که ترانزیت از کانال سوئز با تأخیر ۱۰ روز انجام میشود. اگرچه ممکن است زمانی طولانی برای رسیدن محموله به مشتریان ما طول بکشد، اما ما تمایلی نداریم کشتیها در صفهای طولانی در ورودی کانال پاناما منتظر بمانند.
آنیل دریا جزو برترینهای شرکت حمل و نقل دریایی است و با سالها تجربه در زمینه حمل و نقل آماده خدمترسانی به شما عزیزان جهت حمل تخصصی بار است.
تاسیس صندوق احیای کشتیسازی توسط ژاپن و آمریکا به نقل از کانتینر نیوز، دولت ژاپن بهزودی دستورالعمل جدید و مهمی...
برخورد نفتکش آمریکایی و کشتی باری پرتغالی در دریای شمال در حادثهای دریایی که در تاریخ ۱۰ مارس ۲۰۲۵ رخ...
افزایش ۳۹ درصدی زمان ترانزیت کالا بر اثر بحران دریای سرخ از آسیا به اروپا مؤسسه Sea-Intelligence در گزارشی تحقیقی...
برگزاری جلسه انتخابات هیأت رئیسه کمیته کانتینری انجمن کشتیرانی روابط عمومی انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران، ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴...
بندر حمد بهبود فرآیند پهلودهی کشتی ها را به هوش مصنوعی می سپارد بندر حمد در قطر تحت راهبری “کیو...
اخراج “چرثقیلهای جاسوسی چینی“ از بنادر آمریکا بدلیل حس رسانهای انجمن مقامات بندری آمریکا در واکنش به گزارشهای رسانهای منتشر...