logo anildarya

ضرر و زیان‌ تعطیلی پنجشنبه‌ها چقدر است؟

ضرر و زیان‌ تعطیلی پنجشنبه‌ها چقدر است؟
29
21 آوریل 2024

چالش دنباله‌ دار تعطیلی پنجشنبه یا شنبه

به نقل از  همشهری آنلاین، مجلس فعلی شاید تکلیف تعطیلات آخر هفته را برای همیشه روشن کند هرچند به دلیل ترافیک شدید طرح ها و لوایح در دستور کار نمایندگان و یک ماه مانده تا پایان عمر این دوره از مجلس، بعید هم نیست که این پرونده باز بماند و به مجلس آینده کشیده شود.

اگر این لایحه به قانون تبدیل شود ساعت کار در همه قوانین و مقررات از ۴۴ ساعت کار در هفته و ۱۷۶ ساعت کار در ماه به ترتیب به ۴۲ ساعت و ۳۰ دقیقه کار در هفته و ۱۷۰ ساعت کار در ماه تغییر می کند. البته قرار است این اجازه به دستگاه های دولتی داده شود تا در موارد خاص با موافقت هیئت وزیران و رعایت سقف ساعات کار با توجه به شرایط جغرافیایی و منطقه ای و فصلی ساعات کار خود را به ترتیب دیگری تنظیم کنند. نتیجه اینکه در در شرایط اضطرار و بحران نظیر آلودگی هوا، کمبود انرژی، وقوع حوادث غیرمترقبه، شیوع بیماری های فراگیر و یا در ایام خاص نظیر ماه مبارک رمضان، به پیشنهاد سازمان اداری و استخدامی کشور و تصویب هیئت وزیران، ساعت کار و نحوه ارائه خدمت کارمندان، می تواند تغییر کند.

پنجشنبه یا شنبه؛ مساله این است؟

بر اساس اصل ۱۷ قانون اساسی، مبدأ تاریخ رسمی کشور، هجرت پیامبر اسلام(ص) است و تاریخ هجری شمسی و هجری قمری هر دو معتبر است، اما مبنای کار ادارات دولتی هجری شمسی و تعطیل رسمی هفتگی روز جمعه است. با این حساب مساله اصلی این است که در صورت کاهش روزهای کاری و اضافه شدن یک روز به تعطیلات رسمی، چه روزی باید تعطیل شود؟

برخی اعتقاد دارند از آنجا که مدارس کل کشور و بسیاری از ادارات دولتی در روز پنجشنبه تعطیل بوده یا نیمه تعطیل است، بهتر است که این روز هم تعطیل رسمی اعلام شود. در مقابل برخی بر این باورند که به جهت تعامل اقتصاد ایران با جهان بهتر است که شنبه تعطیل رسمی اعلام شود که عمده طرفداران این گزینه فعالان اقتصاد، تجار و شرکت های اقتصادی هستند. مرکز پژوهش های مجلس هم بر این نظر تاکید دارد که یا توجه به ضرورت هماهنگی هر چه بیشتر روزهای کاری دستگاههای اجرایی کشور با روزهای کاری بین المللی به نظر میرسد حذف روز شنبه از ایام کاری هفته، نسبت به روز پنجشنبه، از اولویت بیشتری برخوردار است.

درخواست بخش خصوصی

رئیس اتاق ایران در نامه های جداگانه به دفتر مقام معظم رهبری، رئیس جمهوری و رئیس مجلس، برنامه ریزی و همراهی برای مطابق سازی تعطیلات آخر هفته با تعطیلات جهانی را خواستار شد. صمد حسن زاده، در این نامه با اشاره به ضرورت برنامه ریزی و همراهی برای مطابق سازی تعطیلات آخر هفته با تعطیلات جهانی و اعلام روز شنبه به عنوان تعطیلی یادآوری می کند: تصویب روز پنجشنبه به عنوان روز دوم تعطیلات هفته در کمیسیون اجتماعی مجلس منجر به ایجاد وقفه ای ۴ روزه در ارتباطات مالی و تجاری با دنیا شده و زیان اقتصادی ناشی از آن چشمگیر خواهد بود. او می گوید: بسیاری از کشورهای اسلامی و حوزه خلیج فارس برای کاهش زیان های ناشی از آن، طی تصمیمی یکپارچه از سال ۲۰۰۸ میلادی و به صورت تدریجی طی ۵ سال، تعطیلات پایان هفته خود را از پنجشنبه و جمعه، به جمعه و شنبه تغییر دادند.

ایران؛ کشور با تعطیلات ناموزون!

علاوه بر روز جمعه که بر اساس قانون اساسی تعطیل رسمی است، بر اساس تقویم رسمی کشور ۲۷ روز از سال هم تعطیل رسمی است که شامل تعطیلات ملی و مذهبی و مناسبت های خاص می شود. با احتساب روزهای جمعه در صورتی که همه تعطیلات یک سال با روزهای جمعه تلاقی نداشته باشد، تعداد روزهای تعطیل رسمی کشور به ۷۹ روز می رسد.

یکی از دشواری های تنظیم ساعت کار در ایران، به چالش بین التعطیلین برمی گردد به نحوی که وقتی فاصله بین روز تعطیل کم باشد، خواسته یا ناخواسته برخی کارکنان بخش دولتی و البته بخش غیردولتی غیر کار کردن را می زنند. به این ترتیب چه پنجشنبه تعطیل شود چه شنبه این احتمال وجود دارد که به دلیل جابجا شدن تعطیلات عمدتا مذهبی و غیرملی در طول هر سال، در صورتی که یک روز کاری بین تعطیلات هفتگی ایجاد شود، عملا بسیاری از فرصت بین التعطیلین استفاده کنند.

به تعبیری، ایران به روایت آمارهای رسمی و در مقایسه با بسیاری از کشورهای جهان، از جمله کشورهای کم تعطیل به شمار می رود اما در عمل می توان از آن به عنوان کشوری با تعطیلات ناموزون و غیرهدفمند یاد کرد چه اینکه علاوه بر چالش بین التعطیلین، بین ادارات دولتی و تهران و دیگر استان ها هم اختلاف نظر وجود دارد.

لازم است بدانید که دولت سیزدهم در لایحه پیشنهادی اش به مجلس تنها به کاهش تعداد ساعت کاری اشاره کرده و روز مشخصی را برای تعطیل شدن اعلام نکرده و اگر مجلس به تعطیل شدن پنجشنبه رای دهد، به گفته احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت، ملاک عمل دولت قانون مصوب مجلس خواهد بود.

منبع: همشهری آنلاین

ضرر و زیان‌ تعطیلی پنجشنبه‌ها
مطالب مرتبط
آموزش اعتبار سنجی شرکت های چینی و بررسی اصالت وجود آنها 31 دسامبر 2022

آموزش اعتبار سنجی شرکت های چینی و بررسی اصالت وجود آنها

اخبار بیشتر بخوانید
بهره‌برداری از بندر چند منظوره سیریک در نیمه دوم سال 28 ژوئن 2023

بهره‌برداری از بندر چند منظوره سیریک در نیمه دوم سال

بندر چند منظوره سیریک نیمه دوم امسال به بهره‌برداری خواهد رسید با استناد به گزارشات روابط عمومی اداره کل بنادر...

اخبار بیشتر بخوانید
صادرات مجدد گازوئیل از طریق دریا توسط روسیه 15 اکتبر 2023

صادرات مجدد گازوئیل از طریق دریا توسط روسیه

روسیه صادرات گازوئیل از طریق دریا را دوباره آغاز کرد رویترز نقل قول کرده است که «الکساندر نواک»، معاون نخست...

اخبار بیشتر بخوانید
منفی شدن شاخص بالتیک پس از دو ماه برای کشتی‌های فله خشک 27 آگوست 2023

منفی شدن شاخص بالتیک پس از دو ماه برای کشتی‌های فله خشک

شاخص بالتیک پس از دو ماه برای کشتی‌های فله خشک منفی شد با استناد به گزارش marinelink، شاخص کلی بورس...

اخبار بیشتر بخوانید
رشد ۳۳ درصدی ترانزیت در دولت سیزدهم 18 دسامبر 2023

رشد ۳۳ درصدی ترانزیت در دولت سیزدهم

رشد ۳۳ درصدی ترانزیت در دولت سیزدهم در مراسم افتتاحیه هفتمین نمایشگاه بین‌المللی حمل و نقل، لجستیک و صنایع وابسته،...

اخبار بیشتر بخوانید
حل اختلاف نظر درباره تعریف کشتی در بخشنامه حق‌بیمه 10 آوریل 2023

حل اختلاف نظر درباره تعریف کشتی در بخشنامه حق‌بیمه

اختلاف‌نظر درباره تعریف کشتی در بخشنامه حق‌بیمه قراردادهای دریایی برطرف شد با پیگیری دبیرخانه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی،...

اخبار بیشتر بخوانید