در هر پروژهای که شامل فعالیتهای وابسته باشد، تاخیر در فرآیند میتواند منجر به هزینههای اضافی شود. جریمه و هزینه اضافی را در صنعت حمل و نقل به عنوان دموراژ میشناسند. برای درک بهتر این موضوع به بیان یک مثال ساده در زمینه سفر واردات یا صادرات محموله از طریق حمل و نقل دریایی را شرح دادهایم.
هر زمان که محمولهای وارد یا صادر میشود، قرارداد اجاره بین مالک کشتی و اجاره کننده منعقد میشود تا اطمینان حاصل شود که بارگیری و تخلیه آن در بازه زمانی تعیین شده انجام میشود. محمولهها غالباً در کانتینر بوده و با کشتی به بندر تعیین شده حمل میشود. کانتینرها توسط اداره گمرک دریافت میشود و برای مدت معینی که به آن زمان آزاد میگویند، بدون هیچ هزینهای در بندر نگهداری میشوند.
زمان آزاد بسته به خطوط حمل و نقل متفاوت است. برای رهاسازی کانتینرها باید هزینه گمرکی پرداخت شود و سپس آنها به انباری که کالا در آن تخلیه/بارگیری میشود، برده میشوند. کانتینرهای خالی یا بارگیری شده با رعایت جدول زمانی ذکر شده در قرارداد اجاره، به کشتی بازگردانده میشوند و فرآیند حمل و نقل تکمیل میشود. با این حال، در زمان واقعی، به دلیل هر گونه رویداد یا چالش نامطلوب، جابهجایی محموله میتواند از زمانبندیهای زمانی فراتر رفته و موجب ارتکاب جریمه و بازداشت شود.
زمانی که محمولهای به بندر میرسد، یک بازه زمانی مشخص برای واردکننده یا مالک کشتی دارد تا بارگیری یا تخلیه کانتینرها را انجام دهد که به آن زمان آزاد گفته میشود. اگر آنها در زمان معین بارگیری یا تخلیه محموله را انجام ندهند، واردکننده یا مالک کشتی یا هرکس دیگری که مسئول تخلیه کشتی است باید هزینهای را متحمل شود که به آن دموراژ (Demurrage) گفته میشود. اصطلاح دموراژ ریشه در واژه فرانسوی قدیمی «demeurage» یا «demeurer» دارد که به معنای درنگ کردن است و متضاد دیسپچ است.
دموراژ را میتوان به 2 نوع ریالی و دلاری دستهبندی کرد. و براساس انواع کانتینرهایی که وجود دارد هزینه متفاوتی را دارند. به طور مثال در جداول زیر هزینه ریالی دموراژ در کشتیرانی جمهوری اسلامی و دلاری نشان داده شده است.
همچنین هزینه دموراژ از فرمول زیر محاسبه میشود:
Demurrage = DR × DE × n
N: تعداد کانتینرها
DE: تعداد روزهای بیش از حد مجاز
DR: نرخ دموراژ
به طور مثال هزینه دموراژ در کشتیرانی جمهوری اسلامی 10 روز اول رایگان است و پس از آن باید هزینه پرداخت شود؛ درنتیجه اگر 6 کانتینر 20 فوت 15 روز در بندر توقف داشته باشد دموراژ آن به صورت زیر محاسبه میشود: N: 6، DE:4 روز، DR: 210000 ریال
ریال 5.040.000=210000×4×6
شرکت بین المللی آنیل دریا با سالها تجربه در زمینه حمل و نقل بین المللی میتواند تمام امور خدمات واردات و صادرات شما را به بهتربن نحو انجام دهد.
بهتر است مراقب عوامل زیر باشید تا در هزینههای پیشبینی نشده مانند دموراژ صرفهجویی کنید. برخی از این عوامل عبارتند از:
اگرچه توقیف و دموراژ هردو به معنای جریمه دیرکرد هستند اما با هم تفاوت دارند و تفاوت اصلی آنها در محل قرارگیری کانتینرها در زمان تاخیر است. اگر کانتینر بصورت کامل از ترمنیال خارج نشود و روزهای مجاز شما هم گذشته باشد باید دموراژ بپردازید اما اگر کانتینر از ترمینال خارج شده باشد و روزهای رایگان هم گذشته باشد از شما جریمه توقیف میگیرند.
چنانچه تخلیه کالا زودتر از موعد مقرر انجام شود دیسپچ نامیده میشود. عملاً دیسپچ، پاداشی است برای ترغیب اجاره کننده از سوی مالک درنظر گرفته میشود.
کانتینر چیست؟ قبل از آنکه بخواهیم در این مقاله از ابعاد و اندازه های کانتینر صحبت کنیم بهتر است ابتدا...
حمل و نقل هوایی چیست؟ یکی از ارکان اصلی واردات و صادرات، حمل بار به مقصد است. یکی از راهها،...
چه زمانی محموله متروکه محسوب می شود؟ میلیونها محموله توسط کانتینرهای حمل و نقل دریایی که از بسیاری از بنادر،...
پرداخت کرایه حمل در مبداء و مقصد چیست؟ پرداخت در مقصد (Freight Collect) و پرداخت در مبداء (Freight Prepaid) هر...
حق توقف کانتینر چیست؟ حق توقف کانتینر (Detention Charge) به هزینهای اطلاق میشود که شرکت حملونقل بابت نگهداری کانتینر در...
استفاده از سوخت های مایع در حمل و نقل دریایی استفاده از سوختهای مایع در حمل و نقل دریایی یکی...