logo anildarya

اما و اگر‌های توسعه بندر چابهار

اما و اگر‌های توسعه بندر چابهار
772
11 آوریل 2023

کاپیتان یوسف احمدی نسب

گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، با رعایت سیاست‌های راهبردی نظام و به منظور انجام مسئولیت‌های اجتماعی و کمک به رونق بندر چابهار، از اوایل زمستان ۱۴۰۰ سرویس حمل کانتینری را از بندر چابهار به خطوط منظم کانتینری به/از بنادر هند منتقل کرد. این امر با تفاهم‌نامه‌ای با اداره کل سازمان بنادر و دریانوردی چابهار انجام شد. با اجرای این برنامه، هر ۱۵ روز یک بار یک شناور کانتینربر در مسیر چابهار به هند و بالعکس تردد کرده است. با توجه به جذب بار بیشتر، هزینه حمل در مسیر فوق نسبت به بندرعباس با ۲۰ درصد تخفیف در نظر گرفته شده و به مقامات رسمی استان سیستان و بلوچستان، منطقه آزاد تجاری چابهار و اداره بنادر و دریانوردی استان اعلام شده است.

اگرچه این خط کانتینری به دلایلی به برخی از صاحبان کالا نپسندیده مانده، اما گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با رعایت تکالیف اجتماعی، تصمیم به اجرای این طرح گرفته است. گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، در راستای تعیین وظایف ملی خود، تعدادی کانتینر خالی را برای خدمات‌دهی در خط کانتینری بندر چابهار تعبیه کرده است. این امر در حالی انجام شده است که هنوز هم کمبود کانتینر در مسیرهای پرتردد وجود دارد، اما باز هم صاحبان کالا و فرواردرها به بندر چابهار توجه نکرده‌اند.

رفتار گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به گونه‌ای است که حداقل هزینه‌های آن در این مسیر، پوشش داده نشده و بار مالی برای شرکت به وجود آمده است. با این حال، گروه کشتیرانی با توجه به رویکرد ملی خود، متعهد به کمک به رونق بندر چابهار است و می‌داند که باید در کنار سایر سازمان‌ها و ارگان‌های ذیربط، در توسعه این منطقه محروم مشارکت کند.

با توجه به موارد اشاره شده، مشکلات و موانعی که برای رونق حمل ‌و ‌نقل دریایی در بندر چابهار وجود دارد را به شرح ذیل بیان می‌کنیم:

مشکلات و موانع برای رونق بندر چابهار

نبود راه آهن

راه آهن یکی از ابزارهای اصلی و احتمالاً مهم‌ترین آن‌ها برای رونق حمل و نقل در هر بندر، به خصوص بندر چابهار است که متأسفانه هنوز در دسترس نیست.

هزینه بالای حمل جاده‌ای

اختلاف زیاد در هزینه حمل و نقل جاده‌ ای نسبت به بندر عباس، باعث شده که صاحبان بار، رغبتی برای انتخاب چابهار به عنوان مقصد بندری برای حمل بار خود نداشته باشند. به عنوان مثال، برای مسیر دوقارون به چابهار، بیش از ۴۰۰ دلار اختلاف قیمت نسبت به بندر عباس وجود دارد.

نبود بارهای همگن و دوسربار

برای بندر چابهار، بارهای همگن وجود ندارند و کامیون‌ها در مسیر برگشت به بندر، خالی هستند و باری برای حمل ندارند؛ علاوه بر این، نبود بار مناسب برای انواع مختلف کامیون‌ها در مسیر رفت و برگشت و همچنین استفاده از کامیون‌های چادری برای حمل بارهای ترانزیتی، یکی از دلایل این مشکل است.

جاده نامناسب، امنیت و سوخت

راه‌های مناسب و پرظرفیت جاده‌ای در چابهار وجود ندارد و همچنین کامیون‌داران برای دریافت سوخت، با مشکلاتی مواجه می‌شوند؛ گاهی هم مسائل امنیتی مشکلاتی را برای آ‌ن‌ها ایجاد می‌کنند.

فقدان تجهیزات لازم در بندر

فقدان تجهیزات لازم در بندر شهید بهشتی باعث شده زمان تخلیه و بارگیری شناورهای کانتینری افزایش یابد و در نتیجه مدت زمان ترانزیت برای بنادر بعدی بیش از حد انتظار گردد.

مسئله پرچم

این مسئله پیش آمده که شناورها با پرچم ایرانی اجازه ورود به کشورهای همجوار بندر چابهار مانند پاکستان، عمان و برخی از بنادر هند را ندارند.

کمبود فضای مسقف بار

کمبود فضای مسقف بار در بندر شهید بهشتی، منجر به ناکارامدی در چیدمان کالاها شده است.

فقدان ارتباط بین بنادر شهیدان بهشتی و کلانتری

ارتباط بین بنادر شهید بهشتی و شهید کلانتری با مشکل مواجه شده است و نبود معبر دسترسی کامیونی میان دو بندر، باعث مشکلات ترخیص و ترانزیت اداری گمرکی و حمل کامیونی کالاهای منطقه آزاد شده است.

کافی نبودن تجهیزات الکترونیکی در بندر

تجهیزات الکترونیکی و ایکس‌ری درب خروج گمرک بندر شهید بهشتی برای تسریع در اسکن بار کامیون‌ها، موجود نیست.

نتیجه

با توجه به این موضوع، پیشنهاد می‌شود که بنادر هند برای حمل بارهایی که به سمت بندر چابهار می‌روند یا از طریق آنجا ترانزیت می‌شوند، تخفیفاتی را در نظر بگیرند تا بتوان از شرایط فعلی رد شد و حفظ تردد شناورها را تضمین کنند. هرچند در حال حاضر قوانین هند در یکی از بنادر این کشور، تخفیف در حقوق و عوارض گمرکی به شناورهایی که بیش از 40 کانتینر به مقصد بندر شهید بهشتی حمل کنند، را تعیین کرده‌اند، اما متأسفانه به علت مشکلات تحریمی، خطوط کشتیرانی نمی‌توانند از این تخفیف‌ها بهره ببرند.

زیرا توانایی تبادل و انتقال کالا بین بندر چابهار و بنادر هند چشمگیر است، لذا برای غلبه بر موانع تحریمی، باید چاره‌ای اندیشیده شود. تعیین وضعیت رابطه قراردادی سازمان بنادر با اپراتور بندر شهید بهشتی و ارائه برنامه مشخص برای تجهیز امکانات بندری از اقداماتی است که می‌تواند بهبود وضعیت بندر را فراهم کند. برای رونق بندر چابهار، هماهنگی و هم‌افزایی بیشتر بین مقامات بندری و منطقه آزاد چابهار ضروری است.

سازمان منطقه آزاد چابهار باید راهکارهایی برای کاهش سود بازرگانی و مالیات ارزش افزوده ورود و خروج کالا از چابهار، ارائه شیوه‌های انگیزشی و تشویقی برای حمل بارهای ترانزیتی شرق کشور و همچنین صنایع و کارخانجات استان‌های شرقی و میانی کشور را در اولویت سیاست‌های خود قرار دهد.

مطالب مرتبط
ایران و امارات در توسعه حمل‌ونقل هوایی به توافق رسیدند 24 ژوئن 2023

ایران و امارات در توسعه حمل‌ونقل هوایی به توافق رسیدند

ایران و امارات در توسعه حمل ‌و نقل هوایی به توافق رسیدند به نقل از تسنیم، توافقنامه ساماندهی و مدیریت...

اخبار بیشتر بخوانید
ائتلاف مرسک و هاپاگ-لوید 29 ژانویه 2024

ائتلاف مرسک و هاپاگ-لوید

ائتلاف مرسک و هاپاگ-لوید برای توسعه شبکه حمل و نقل اقیانوسی در سطح جهانی خطوط کشتیرانی هاپاگ لوید آلمان Hapag-Lloyd...

اخبار بیشتر بخوانید
کاهش فروش کانتینر‌های دستِ دوم در سال ۲۰۲۳ 15 فوریه 2024

کاهش فروش کانتینر‌های دستِ دوم در سال ۲۰۲۳

فروش کانتینر‌های دستِ دوم در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت مؤسسه آلفا‌لاینر در گزارش هفتگی خود آورده است: میزان فروش کشتی...

اخبار بیشتر بخوانید
شرکت msc در رتبه اول ۱۰۰ شرکت کانتینری جهان در سال ۲۰۲۲ 3 ژانویه 2023

شرکت msc در رتبه اول ۱۰۰ شرکت کانتینری جهان در سال ۲۰۲۲

شرکت msc در رتبه اول  شرکت‌های کانتینری جهان خط کشتیرانی msc سوییس در سال ۲۰۲۲ میلادی توانست با پشت‌ سر‌گذاشتن...

اخبار بیشتر بخوانید
قول مساعدت یمن برای عبور امن کشتی‌های روسی و چینی 21 ژانویه 2024

قول مساعدت یمن برای عبور امن کشتی‌های روسی و چینی

قول مساعد شبه نظامیان حوثی یمن برای عبور امن کشتی‌های روسی و چینی نشریه گاردین نوشت «محمد البخیتی»  یک مقام...

اخبار بیشتر بخوانید
ضرورت توجه به مرجعیت بخش خصوصی 7 می 2023

ضرورت توجه به مرجعیت بخش خصوصی

ضرورت توجه به مرجعیت بخش خصوصی برای اجرای توسعه و اقتصاد دریایی دکتر مسعود پل مه، در حین به یاد...

اخبار بیشتر بخوانید