به نقل از maritime-executive؛ انحراف کشتیها از دریای سرخ و اختلال در مسیر حمل و نقل دریایی تلفات زیادی بر قابلیت اطمینان کشتیها دارد که در حال حاضر به پایینترین سطح نسبت به ۱۵ ماه گذشته رسیده است. در این میان تأخیر در ارسال کالا، برنامه ریزی و زمانبندی را به شدت تحت تأثیر قرار داده است که در ۱۵ ماه اخیر کم سابقه بوده است.
به گفته تحلیلگر بازار مؤسسه Sea-Intelligence، هم قابلیت اطمینان برنامههای کشتیها پایین آمده و هم متوسط تأخیرها افزایش قابل توجهی ثبت کرده و دستاوردهایی که از سال ۲۰۲۲ میلادی پس از همه گیری کرونا به دست آمده بود را از بین برده است.
براساس گزارش Sea-Intelligence، در پی بروز بحران دریای سرخ قابلیت اطمینان برنامههای کشتیرانی در بیش از ۶۰ شرکت حملونقل و ۳۴ مسیر تجاری مورد بررسی قرار گرفت، که نتایج تجزیه و تحلیل آنها نشان میدهد در حال حاضر قابلیت اطمینان برنامهها نسبت به نوامبر ۲۰۲۳ میلادی با ۵۱.۶ درصد، ۱۰ درصد کاهش یافته است و نسبت به روزهای اوج سال ۲۰۲۳ میلادی که ۶۶.۸ درصد بود بیش از ۱۵ درصد کاهش یافته است.
«آلن مورفی»، مدیرعامل Sea-Intelligence در این باره گفت که این اُفت قابلیتِ اطمینان برنامه از سپتامبر ۲۰۲۲ میلادی تا کنون بی سابقه بوده و باعث شده کم اعتمادی در بین ۱۳ شرکت برتر حمل کالا بیشتر شود؛ زیرا در فوریه ۲۰۲۴ میلادی نسبت به فوریه ۲۰۲۳ کمترین میزان را دارا است.
قابلیت اطمینان چهار اپراتور دیگر در آسیا مانند (COSCO، Evergreen، OOCL و Wan Hai) بالای ۵۰ درصد بود در حالیکه بزرگترین شرکتها شامل MSC، Maersk و Hapag-Lloyd همگی در محدوده ۴۰ درصد هستند.
مورفی در ادامه گفت که به دلیل بحران کنونی دریای سرخ تأخیر قابل توجهی در مسیرهای تردد کشتیها به وجود آمده و ۱۳ شرکت برتر نتوانستند به یک بهبود قابل اطمینان برسند، زیرا سفرهای دور در مسیر آفریقا میانگین دیر رسیدن کشتیها را به طور متوسط از یک روز به شش روز رسانده است.
در همین حال برخی از اقتصاددانان پیشبینی کردند با توجه به چالشهای موجود ممکن است شرکتهای کانتینری نتوانند به برخی مشکلات پاسخ دهند، به همین جهت بسیاری اپراتورها از جمله مرسک به مشتریان خود هشدار دادند که اختلال طولانیمدت در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۴ میلادی را انتظار داشته باشند.
شرکتهای نفتکش در انتظار بازار گرم در زمستان سرد اروپا به گزارش ترید ویندز؛ شرکتهای نفتکش در سه ماهه سوم...
کشتی های غول پیکر در ناوگان کانتینری ۶ درصد سهم دارند موسسه آلفالاینر در گزارش اخیر خود به بررسی رشد...
سرمایه گذاری ۱.۳ میلیارد دلاری امارات در بنادر لجستیکی بریتانیا به نقل از پورت نیوز، قرار است طی این سرمایهگذاری...
عرضه سوخت ناخالص به ۶۰۰ کشتی ۵ میلیارد دلار ضرر زد به گزارش سایت Maritime-Executive؛ براساس تجزیه و تحلیل یک...
تلاش بزرگترین ناوگان کشتیرانی جهان برای انتخاب سوخت جایگزین یونان دارنده بزرگترین ناوگان کشتیرانی جهان با بیش از ۴۸۰۰ فروند...
قراردادهای نقدی حمل و نقل کانتینری را به ثبات میرساند به نقل از پورت نیوز، تحلیلگر ارشد حمل و نقل...