logo anildarya

رکود در بنادر اروپا و آمریکا و رونق در بنادر آسیا و آفریقا

رکود در بنادر اروپا و آمریکا و رونق در بنادر آسیا و آفریقا
225
22 آوریل 2024

رکود در بنادر اروپا و آمریکا و رونق در بنادر آسیا و آفریقا

به گفته ترید ویندز، پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که رشد اقتصاد جهانی در زمینه پیشرفت و توسعه تحولات اقتصادی بنادر اروپا و آمریکا در سطح پایینی قرار دارد. این اتفاق به دلیل رکود بنادر اروپایی به دلیل فشار اقتصادی در اقتصاد‌های آسیایی، خاورمیانه، هند، خاور دور، چین و حتی آفریقای جنوبی رخ داده است.

در حال حاضر، بنادر و پایانه‌های اروپا و آمریکا با چالش‌های زیادی مواجه هستند و تحت تأثیر جنگ روسیه – اوکراین، بحران دریای سرخ و تحرکات ژئوپلیتیکی قرار گرفته‌اند. النور هدلند، تحلیلگر بنادر و پایانه‌ها در Drewry Shipping Consultants، اظهار داشته است که در سال ۲۰۲۳، تغییرات گسترده‌ای در عملکرد بازار‌های منطقه‌ای دیده شده است. علی‌رغم کاهش شدید حجم تردد کالا در اروپا و آمریکای شمالی، بازار‌های آسیایی به فعالیت خود ادامه داده‌اند.

با توجه به گزارش سازمان تجارت جهانی (WTO)، تجارت کالای جهانی در سال گذشته با کاهش ۱.۲ درصدی روبرو شد، اما پیش‌بینی می‌شود که در سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵، رشد ۲.۶ و ۳.۳ درصدی داشته باشد. تقاضای واردات در اکثر مناطق اروپا و آمریکای شمالی در سال ۲۰۲۳ ضعیف بود، اما در آسیا و مناطق اصلی خاورمیانه و کشور‌های مشترک‌المنافع، وضعیت از نظر صادرات و واردات بهتر بود.

بنادر بزرگ آمریکا در سال ۲۰۲۳ با ضرر و زیان قابل توجهی مواجه شدند. از سوی دیگر، بنادر اروپایی نیز از زمان آغاز جنگ اوکراین و بحران دریای سرخ، حجم قابل توجهی از عملیات کالایی خود را از دست داده‌اند. این فعالیت‌ها باعث شده بنادر دبی (بندر جبل علی) از بنادر روتردام پیشی گرفته و به لیست رده‌بندی دهمین بندر بزرگ جهان ارتقا یابد.

با توجه به تحلیلگران، رشد کلان اقتصادی در خاورمیانه، آسیا، آمریکای لاتین و آفریقا در بلندمدت حاصل می‌شود. اما اقتصاد اروپا از شوک‌های متعددی رنج می‌برد و بنادر اروپایی از زمان آغاز جنگ اوکراین و بحران دریای سرخ حجم قابل توجهی از عملیات کالایی خود را از دست داده‌اند.

به طور کلی، عملکرد بنادر اروپایی و آمریکایی در حال حاضر با حرکت بطئی و کند در حال گذار است. «النور هدلند» در این زمینه یاد‌آور شد: گام‌های بزرگی برای بهبود شرایط تجاری بین کشور‌های آسیایی و اروپایی با کاهش تعرفه‌ها و سایر موانع تجاری انجام شده است این موارد با همراهی چین باعث ایجاد جریان درون آسیایی شده و رنجیرۀ لجستیک و تأمین کالا درون منطقه بیشتر هدایت می‌‍شود، بدین ترتیب قدرت مصرف کننده در بازار‌های  آسیایی بهتر از اروپا است. 

«مارک مک ویکار»، تحلیلگر سابق حمل ‌و ‌نقل دریایی نیز در این زمینه اعلام کرد: رشد کلان اقتصادی خاور‌میانه، آسیا، آمریکای لاتین و آفریقا در بلند‌مدت حاصل می‌شود، اما اگرچه اقتصاد آمریکا با رشد ۲.۴ درصدی مواجه است، اما اقتصاد اروپا از شوک‌های متعددی رنج می‌برد به‌طوری‌که بنادر اروپایی از زمان آغاز جنگ اوکراین در دو سال اخیر و همچنین بحران دریای سرخ حجم قابل توجهی از عملیات کالایی خود را از دست داده‌اند و بحران دریای سرخ بیشترین آسیب را به بنادر اروپایی وارد کرده است. 

این فعالیت‌ها باعث شده بنادر دبی از بندر روتردام پیشی گرفته و به لیست رده‌بندی دهمین بندر بزرگ جهان ارتقا یابد. بدین ترتیب در حالی‌که بنادر دبی با رشد ۳.۶ درصدی عملیات مواجه شده بنادر روتردام با کاهش ۹ درصدی حجم جابه‌جایی روبه‌رو است. 

از سوی دیگر بندر هامبورگ که بیشتر به تجارت روسیه متکی است ۱۶ درصد از توان عملیاتی خود را از دست داده است. 

مؤسسه Drewry Shipping Consultants استدلال می‌کند که بازار اروپای شمالی در حال بهبود است و کاهش عملیات کالا در بنادر اروپای شمالی به دلیل شرایط اقتصادی با تورم فزاینده‌ای روبه‌رو است که بر تولید و تقاضای مصرف کننده تأثیر دارد. 

در پایان «النور هدلند» نیز معتقد است: از دست دادن عملیات تجاری روسیه همانگونه که در سال ۲۰۲۳ میلادی بر بنادر اروپایی تأثیر گذاشت تا پایان سال در صورت ادامه جنگ و بحران دریای سرخ همچنان بر نرخ رشد ۱۲ ماهه عملیات جابه‌جایی کالا تأثیر منفی خود را تا ۱.۲ درصد خواهد داشت.

منبع: اولین شبکه اطلاع رسانی مستقل جامعه دریایی

مطالب مرتبط
نگرانی فعالان حمل‌ و نقل دریایی از کاهش نرخ حمل کانتینر 16 فوریه 2025

نگرانی فعالان حمل‌ و نقل دریایی از کاهش نرخ حمل کانتینر

نگرانی فعالان حمل‌ و نقل دریایی از کاهش نرخ حمل کانتینر به نقل از کانتینر نیوز؛ شاخص هفتگی کانتینری Drewry...

اخبار بیشتر بخوانید
سود ۵.۴ میلیارد دلاری حمل ‌و‌ نقل کانتینری 26 می 2024

سود ۵.۴ میلیارد دلاری حمل ‌و‌ نقل کانتینری

سود ۵.۴ میلیارد دلاری حمل‌ و‌ نقل کانتینری علی‌ر‌غم بحران دریای سرخ به نقل از خبرگزاری بلومبرگ دریایی؛ درآمد خطوط...

اخبار بیشتر بخوانید
امکان تردد کشتی‌ها با حجم ۵ میلیون تن بار در کانال ولگا 21 نوامبر 2023

امکان تردد کشتی‌ها با حجم ۵ میلیون تن بار در کانال ولگا

امکان تردد کشتی‌ها با حجم ۵ میلیون تن بار در کانال ولگا به نقل از روابط عمومی‌ کشتیرانی جمهوری اسلامی...

اخبار بیشتر بخوانید
هشدار روسیه نسبت به لغو قرارداد صدور غلات 13 ژوئن 2023

هشدار روسیه نسبت به لغو قرارداد صدور غلات

هشدار روسیه نسبت به لغو قرارداد صدور غلات از طریق دریای سیاه به نقل از خبرگزاری تاس، معاون وزیر امور...

اخبار بیشتر بخوانید
سرمایه گذاری ۸ میلیارد دلاری کانال پاناما 14 نوامبر 2024

سرمایه گذاری ۸ میلیارد دلاری کانال پاناما

سرمایه گذاری ۸ میلیارد دلاری کانال پاناما برای ترانزیت بیشتر کشتی‌های کانتینری رویترز اعلام کرد که قرار است کانال پاناما...

اخبار بیشتر بخوانید
راه‌اندازی خطوط کشتیرانی جدید بین امارات، پاکستان، عمان 13 اکتبر 2024

راه‌اندازی خطوط کشتیرانی جدید بین امارات، پاکستان، عمان

راه‌اندازی خطوط کشتیرانی جدید بین امارات، پاکستان، عمان و اتصال جبل علی به سریلانکا به نقل از آلفا لاینر، این...

اخبار بیشتر بخوانید