logo anildarya

تأثیر بحران دریای سرخ بر ۲۰ درصد کانتینری جهان

تأثیر بحران دریای سرخ بر ۲۰ درصد کانتینری جهان
192
7 می 2024

تأثیر بحران دریای سرخ بر ۲۰ درصد کانتینری جهان

به نقل از بلومبرگ؛ سخنگوی شرکت مرسک در این زمینه گفت: از دسامبر سال ۲۰۲۳ میلادی تا‌کنون خطوط کشتیرانی دریای ‌سرخ تغییر مسیر داده و به سمت دماغه امید نیک حرکت کرده‌اند تا از حملات شبه نظامیان یمن در امان باشند، که این امر به طولانی‌تر شدن زمان سفر و بالا رفتن کرایۀ حمل منجر شده است. منطقه دریای سرخ همچنان به عنوان منطقه خطر تلقی می‌شود و کشتی‌ها از حملاتی که در مناطق فراساحلی روی می‌دهد در امان نیستند.

وی تأکید کرد: هزینۀ سوخت شرکت کشتیرانی مرسک در مسیر آسیب دیده بین آسیا و اروپا ۴۰ درصد بیشتر از هر سفر دیگری است.

سخنگوی مرسک گفت: کشتی‌های خود را مجبور کرده‌ایم تا سفر خود را طولانی‌تر کنند به همین جهت زمان و هزینه بیشتری برای ارسال محموله به مقاصد وجود دارد. سخنگوی مرسک بحران دریای سرخ را به عنوان فشار‌سنج تجارت دریایی جهان قلمداد کرده و گفت: پیش‌بینی می‌کنیم اختلالات تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی به قوت خود باقی باشد.

از سوی دیگر سخنگوی شرکت هاپاگ لوید گفت: فعلاً مسیر کشتی‌ها از دریای سرخ با این ارزیابی تغییر مسیر می‌دهد که قبل از پایان ۲۰۲۴ میلادی جهان بتواند بر بحران دریای سرخ غلبه کند.

وی با اشاره به اینکه تمامی سعی خود را به کار می‌گیریم تا از خلیج عدن و دریای سرخ دوری کنیم، افزود: این کار باعث هزینه تحمیل شده بر تمامی خطوط کشتیرانی شده است، زیرا با دور شدن از دریای سرخ و کانال سوئز پیش‌بینی می‌شود ظرفیت حمل کانتینر بین آسیا، شمال اروپا و دریای مدیترانه در سه ماهه دوم بیش از ۲۰ درصد کاهش یابد.

وی با اشاره به اینکه در پی بحران دریای سرخ، مرسک تا‌کنون بیش از ۱۲۵ هزار کانتینر اجاره کرده  یاد‌آور شد: تلاش ما برای اینکه قابلیت اطمینان خود را افزایش دهیم ادامه دارد، اما طولانی‌تر شدن مسیر و بالا رفتن نرخ‌ها مشکلات و چالش‌های ما را بیشتر می‌کند. 

در ادامه این گزاش آمده است: «رودولف ساعد» مدیر‌عامل خط کشتیرانی CMA CGM فرانسه طی سخنانی گفت: اگرچه برخی کشتی‌ها از طریق دریای سرخ با اسکورت ناو‌های فرانسوی و سایر کشور‌های اروپایی تردد می‌کنند، اما اکثر کشتی ها‌ی این شرکت در حال تغییر مسیر به سمت بنادر آفریقایی هستند.  مشکلی که در این ارتباط وجود دارد این است که کشتی‌های بزرگ ما نمی‌توانند در برخی بنادر آفریقایی به خوبی پهلو بگیرند به همین جهت به کشتی‌های کوچکتر نیاز داریم.

«رودولف ساعد» در ادامه تأکید کرد: انباشته شدن کشتی‌ها و ایجاد تنگنا برای پهلوگیری آن‌ها به طور همزمان در بنادر آفریقایی کمبود تجهیزات و مشکلات خاصی در پی دارد.

شرکت بین‌المللی آنیل دریا با سال‌ها تجربه در زمینه حمل دریایی از چین آماده خدمترسانی به شما عزیزان در زمینه واردات و صادرات می‌باشد.

منبع: شبکه اطلاع رسانی مسقل جامعه دریایی

مطالب مرتبط
عملکرد انجمن كشتيرانی و خدمات وابسته ايران در مجمع عمومی 23 جولای 2023

عملکرد انجمن كشتيرانی و خدمات وابسته ايران در مجمع عمومی

عملکرد انجمن كشتيرانی و خدمات وابسته ايران در مجمع عمومی عادی ساليانه اعلام شد دکتر مسعود پل مه، دبیرکل انجمن...

اخبار بیشتر بخوانید
اولین ناوگان کانتینری هوشمند جهان  توسط آلمان 5 نوامبر 2023

اولین ناوگان کانتینری هوشمند جهان توسط آلمان

خط کشتیرانی آلمان اولین ناوگان کانتینری هوشمند جهان را راه‌اندازی می‌کند به نقل از خبرگزاری ترید‌ویندز، ناوگان کشتیرانی در حال...

اخبار بیشتر بخوانید
اولین نشست‌ تخصصی اقتصاد دریامحور در انجمن کشتیرانی 12 مارس 2023

اولین نشست‌ تخصصی اقتصاد دریامحور در انجمن کشتیرانی

اولین نشست‌ تخصصی اقتصاد دریامحور در انجمن کشتیرانی سلسله نشست‌های تخصصی با محور اقتصاد دریامحور و موضوع‌های متنوعی كه این...

اخبار بیشتر بخوانید
کسب امتیاز ۳۰ ساله بندر تانزانیا توسط امارات 24 اکتبر 2023

کسب امتیاز ۳۰ ساله بندر تانزانیا توسط امارات

امارات امتیاز ۳۰ ساله بندر تانزانیا را به دست آورد با ارجاع به سایت maritime-executive؛ قراردادی در میان رئیس‌جمهور تانزانیا،...

اخبار بیشتر بخوانید
سفارش ساخت ۳۲۳ کشتی حمل گاز LNG در سال ۲۰۲۲ 5 فوریه 2023

سفارش ساخت ۳۲۳ کشتی حمل گاز LNG در سال ۲۰۲۲

ساخت ۳۲۳ کشتی حمل گاز LNG در سال ۲۰۲۲ تعداد ۳۲۳ فروند کشتی حمل گاز LNG در سال ۲۰۲۲ میلادی...

اخبار بیشتر بخوانید
ورود تجهیزات هیبریدی جابه‌جایی کانتینر به بندر صلاله عمان 9 اکتبر 2024

ورود تجهیزات هیبریدی جابه‌جایی کانتینر به بندر صلاله عمان

ورود تجهیزات هیبریدی جابه‌جایی کانتینر به بندر صلاله عمان به نقل از پورت نیوز، به تازگی چهار جرثقیل بزرگ هیبریدی...

اخبار بیشتر بخوانید