تعداد زیادی از کالاهایی که ما هر روز استفاده میکنیم، از غذا گرفته تا دارو، لوازم الکترونیکی، ماشین و … اغلب مسافتهای زیادی را در سراسر مرزهای بین المللی طی میکنند تا به ما برسند. 90 درصد از حدود 11 میلیارد تن کالایی که سالانه حمل میشود از طریق حمل و نقل دریایی است. تقریباً 60٪ از آنها در کانتینر های بزرگ حمل میشوند، در حالی که کالاهایی مانند نفت خام یا غلات مستقیماً در داخل یا بدنه کشتی حمل میشوند. درنتیجه میتوانیم حمل و نقل کانتینری را ستون فقرات تجارت بین المللی بدانیم.
کانتینرها، جعبههای فلزی بزرگ و محکمی هستند که برای حمل و نقل کالا در مسافتهای طولانی استفاده میشوند. به عبارتی کانیتنر یک واحد استاندارد حمل و نقل و ذخیره سازی است. کانتینرها دارای انواع و اندازههای متفاوتی هستند که شما باید باتوجه به نوع و حجم بارتان نوع آن را انتخاب کنید. جهت آشنایی با انواع کانتینر کلیک نمایید.
بارگیری کانتینر و تخلیه آن یک بخش کلیدی از لجستیک زنجیره تامین است و تضمین میکند که کالاهای شما مهر و موم شده، بهموقع و در بهترین شرایط به مقصد تحویل داده شوند. درگذشته فرآیند بارگیری و تخلیه کانتینرها به صورت دستی انجام میشد اما امروزه با پیشرفت صنعت، تجهیزات و ابزارآلات گوناگونی برای این کار استفاده میشود که به مزیت استفاده از کانتینر افزوده است. دانستن نحوه بارگیری ایمن و کارآمد کانتینر حمل و نقل حیاتی است زیرا سالانه تقریباً 1000 کانتینر در دریا گم میشود، در حالی که هزاران کانتینر دیگر به دلیل بارگیری نادرست توسط شرکتهای باربری به طور قابل توجهی آسیب میبینند. خوشبختانه این کار در چهار مرحله ساده قابل انجام است:
تعیین کنید وزن بار رسمی کانتینر چقدر است تا مطمئن شوید که نیازهای شما را برآورده میکند و همچنین بررسی کنید که آیا کد معتبر کنوانسیون ایمنی کانتینر (CSC) دارد یا خیر. این کد باید به درب کانتینر شما وصل شود. اگر یکی از این موارد را نداشته باشد، باید به تامین کننده شما بازگردانده شود. اگر کد CSC در جای خود قرار دارد، زمان آن رسیده است که نمای بیرونی و داخلی کانتینر را بررسی کنید تا آسیبی نداشته باشد. در حین بررسی حتما به موارد زیر توجه کنید:
در مرحله بعد نحوه بارگیری کانتینر خود بر اساس وزن و اندازه کالا را درنظر بگیرید و به یاد داشته باشید قرار دادن تصادفی کالاهای خود در یک کانتینر تا زمانی که به ظرفیت برسد میتواند منجر به وضعیت نامتعادل و خطرناک شود. در عوض، به این فکر کنید که چگونه محموله شما میتواند به طور مساوی در کف کانتینر توزیع شود.
طبق گفته وزارت حمل و نقل، هرگز نباید بیش از 60 درصد محموله را در کمتر از نصف طول کانتینر بارگیری کنید. با در نظر گرفتن این موضوع، اندازه و وزن هر اقلام را به دقت در نظر بگیرید و مطمئن شوید که همیشه محمولههای سنگین و مایعات را در قسمت پایین و به طور مساوی توزیع شده و کالاهای سبکتر را در بالا نگه دارید. این امر باید یک کانتینر امن با مرکز ثقل ایمن و کم ایجاد کند.
هنگامی که کالای شما به درستی در کانتینر قرار گرفت، زمان آن فرا رسیده است که مطمئن شوید که تا حد امکان محکم بستهبندی شده است. سعی کنید هر فضای خالی بین وسایل را با مواد بسته بندی، جعبههای خالی یا پتو پر کنید. این به وسایل فضای کمتری برای حرکت در حین حمل و نقل میدهد و از آسیبهای غیرضروری جلوگیری میکند.
همچنین ایده خوبی است که از وسایل تسمهای مانند بند، بستها، شلاقهای اصطکاکی یا سایر راه حلهای مهاربندی برای محکم کردن وسایل در جای خود استفاده کنید. اگر اقلام داخل به درستی ایمن نشده باشند، میتوانند حرکت کنند، آسیب ببینند یا حتی خود کانتینر را جابجا کنند.
در نهایت، قبل از اینکه محموله خود را بفرستید، صرف زمان برای انجام یک بررسی نهایی همیشه ایده خوبی است. اطمینان حاصل کنید که همه اقلام به درستی ذخیره و ایمن شدهاند و همه کالاها به طور مساوی توزیع شدهاند و از فضا به طور موثر استفاده شده است. اگر همه چیز خوب به نظر میرسد، دربهای کانتینر را به طور ایمن ببندید و با استفاده از یک قفل سنگین، قفل کنید.
روشها و تجهیزات مختلفی برای بارگیری و تخلیه کانتینرها وجود دارد که رایجترین آنها عبارتند از:
استفاده از جرثقیل رایجترین روش بارگیری کانتینر و تخلیه آن است. جرثقیل میتواند به راحتی کانتینر را از روی کشتی، کامیون یا قطار بلند کند. تنها نقطه ضعف استفاده از جرثقیل این است که تا حدودی کند است، بنابراین اگر زمان یک عامل مهم باشد، بهتر است از روشهای دیگر استفاده شود.
لیفتراک میتواند یک کانتینر حمل و نقل را بارگیری و تخلیه کند، اما به اندازه استفاده از جرثقیل رایج نیست. لیفتراک میتواند کانتینر را از روی کشتی، کامیون یا قطار بلند کند، اما به اندازه جرثقیل پایدار نیست و اگر با دقت استفاده نشود، میتواند کانتینر را رها کند.
حاملهای استرادل تجهیزات جابهجایی کانتینری هستند که در بسیاری از بنادر و پایانهها در سراسر جهان استفاده میشوند. از آنها برای بلند کردن و انتقال کانتینرها از یک مکان به مکان دیگر استفاده میشود و میتوان از آنها برای بارگیری و تخلیه کشتیها، کامیونها و قطارها استفاده کرد. کریرهای استرادل ماشینهای بزرگ و سنگینی هستند که میتوانند توسط یک یا دو نفر کار کنند.
ریچ استکرها تجهیزات جابهجایی کانتینری هستند که در لجستیک و حمل و نقل مورد استفاده قرار میگیرند. آنها برای جابهجایی و چیدن کانتینرها روی هم طراحی شدهاند و میتوان از آنها برای بارگیری و تخلیه کشتیهای کانتینری استفاده کرد. ریچ استکرها همچنین میتوانند کانتینر را در اطراف انبار یا محل ذخیرهسازی جابهجا کنند.
روشی است که برای بارگیری و تخلیه یک کانتینر که بسیار محبوب است.RORO شامل بارگیری کانتینر بر روی یک کامیون یا قطار با سطح شیبدار است که کانتینر میتواند آن را بالا و پایین کند. این روش سریعتر از جرثقیل است و کمتر به کانتینر آسیب میرساند.
عملیات بالابر/بالا کردن (LOLO) یک روش حمل و نقل است که برای جابهجایی محمولههایی بسیار بزرگ یا سنگین برای حمل کانتینری استفاده میشود. عملیات LOLO به تجهیزات تخصصی و پرسنل آموزش دیده برای بارگیری و تخلیه محموله نیاز دارد. آنها معمولاً برای اقلام بزرگ یا دارای اضافه وزن مانند مصالح ساختمانی، وسایل نقلیه و ماشین آلات استفاده میشوند. عملیات LOLO معمولاً در تأسیسات بندری انجام میشود و محموله با استفاده از جرثقیل یا سایر تجهیزات سنگین بر روی کشتی بارگیری میشود. هنگامی که محموله سوار میشود، کشتی به مقصد می رود و محموله با استفاده از همان تجهیزات تخلیه میشود.
لودر جلویی نوعی تجهیزات سنگین است که بیشتر در حمل و نقل و ساخت و ساز استفاده میشود. این تجهیزات مقادیر زیادی از مواد مانند خاک، ماسه، شن و سایر مواد را از یک مکان به مکان دیگر منتقل میکند. در بسیاری از موارد، از یک لودر جلویی برای بارگیری این مواد در کامیون کمپرسی یا وسیله نقلیه استفاده میشود که سپس میتواند آنها را به محل مورد نظر منتقل کند.
لودرهای پشتی یکی از پرکاربردترین تجهیزات در صنعت حمل و نقل هستند. از آنها برای بارگیری و تخلیه کانتینر از کشتیها و جابهجایی کانتینرها در اسکله استفاده میشود. بکاند لودرها بسیار متنوع هستند و میتوانند در برنامههای مختلف دیگری نیز استفاده شوند.
پس از بارگیری یا تخلیه، کانتینرها آماده انتقال به مقصد نهایی هستند. روشهای مورد استفاده برای بارگیری کانتینر و تخلیه آن مستقیماً بر کارایی فرآیند حمل و نقل تأثیر میگذارد. استفاده از تجهیزات مناسب میتواند به اطمینان از بارگیری و تخلیه ایمن کمک کند. همانطور که میبینید طیف وسیعی از ماشین آلات وجود دارد که در فرآیند بارگیری کانتینر و تخلیه استفاده میشوند. هر دستگاهی هدف و عملکرد خاص خود را دارد. برای اطمینان از اجرای روان و کارآمد فرآیند، همه ماشینها باید به ترتیب صحیح و به روش درست استفاده شوند.
زمان لازم برای بارگیری کانتینر به عوامل مختلفی از وزن و شکنندگی محموله، میزان کمک شما از نظر نیروی انسانی، لیفتراک و جرثقیل و … متفاوت است. با این حال، به عنوان یک قاعده کلی، بستهبندی و بارگیری یک کانتینر 20 فوتی معمولاً حدود سه ساعت طول میکشد، در حالی که یک کانتینر 40 فوتی نزدیک به شش ساعت طول میکشد.
چنانچه بخواهیم در صنعت لجستیک و حمل و نقل محمولهها را دستهبندی کنیم میتوانیم آن را به 7 آیتم تقسیم کنیم:
1-محمولههای کانتینری
3-مواد نفتی
4-دام زنده
5-محمولههای خطرناک
6- خودرو (RORO)
7-محمولههای یخچالی
باتوجه به تنوعی که در انواع بارها وجود دارد و در بالا به آن اشاره کردیم برای هر یک از آنها روش بارگیری و تخلیه خاصی وجو دارد که در زیر به توضیح این روشها میپردازیم:
قالب بارهایی که توسط کشتی جابهجا میشوند دارای بسته بندی هستند. این پکها و بستهبندیها عموماً داخل کانتینر، بشکه، پالت و … قرار دارند و در بندر توسط جرثقیلهای موجود در اسکله و یا روی کشتی بارگیری و یا تخلیه میشود.
برخی از بارها مانند مصالح ساختمانی، غلات و … که بستهبندی مشخصی ندارد به صورت فله حمل میشوند. برای بارگیری و تخلیه بارهای فله 3 روش استفاده میشود:
مکندههای پنوماتیکی یکی از بهترین و تمیزترین روشهای بارگیری و تخلیه بار است که در آن بار توسط یک خرطومی مکنده بر روی تسمه متحرک قرار داده میشود. این تسمه، که به صورت شیبدار از داخل اسکه تا روی عرشه ادامه دارد، بار را تخلیه یا بارگیری میکند.
وسیلهای که شبیه به چنگکهای بیل مکانیکی است و به گراپ معروف است عمل تخلیه یا بارگیری را انجام میدهد.
در این روش از محفظههایی به نام باکت استفاده میشود. ابتدا بار در بندر و فاصله حدودا 3 کیلومتری کشتی تخلیه میشود. در این نقطه بار فله را به وسیله لودر داخل باکتهایی، که دوتایی و در کنار هم بر روی کفی یک کامیون قرار دارند، میریزند. باکتها توسط کامیون به نزدیک کشتی منتقل میشوند. در آنجا توسط جرثقیل آنها را بلند کرده و بر روی عرشه کشتی قرار میدهند. یک مکانیزم مکانیکی باعث باز شدن کف باکت و تخلیه بار داخل کشتی میگردد. سپس، دوباره جرثقیل باکتهای خالی را بر روی کفی کامیون قرار میدهد.
این روش زمانی استفاده میشود که هیچ خط حمل و نقل مستقیمی از مبدا تا مقصد وجود نداشته باشد یا فروشنده کالا اصرار داشته باشد که کالای خریداری شده را در کشوری غیر از کشور مبدأ تحویل دهد. در این حالت، محموله با دو بار حمل و نقل مختلف ارسال میشود. خطوط از مبدا به کشور ثالث و از آنجا به مقصد حمل میشود. درواقع نیاز به تغییر خط کشتیرانی در کشور ثالث است که در آن باید محموله از کانتینر خط اول تخلیه و در کانتینر خط دوم بارگیری شود که به آن کراس استاف میگویند.
کریر در لجستیک به چه معناست؟ متصدیان حمل و نقل، مسئول حمل بار از مکانی به مکان دیگر هستند. این...
تفاوت فریت بار با کارگو فریت بار و کارگو هردو جزو اصطلاحاتی هستند که در حمل و نقل هوایی استفاده...
MSDS چیست؟ MSDS مخفف عبارت Material Safety Data Sheet است. MSDS سندی است که حاوی اطلاعات مربوط به یک ماده...
HS Code یا کد تعرفه کالا چیست؟ HS Code یا همان کد تعرفه کالا مخفف سیستم توصیف و کدگذاری کالاهای...
کانتینر چیست؟ قبل از آنکه بخواهیم در این مقاله از ابعاد و اندازه های کانتینر صحبت کنیم بهتر است ابتدا...
حمل و نقل هوایی چیست؟ یکی از ارکان اصلی واردات و صادرات، حمل بار به مقصد است. یکی از راهها،...