به نقل از روابط عمومی انجمن حمل و نقل بین المللی خراسان رضوی، مسعود پل مه اعلام کرد: برای کانتینرهای نگهداری دارایی در بندرعباس، مدت نگهداری بسیار طولانی است که باعث افزایش هزینههای انبارداری، دموراژ و سایر هزینههای بندری میشود. این مشکل به ساختار ناکارآمد و بوروکراسی زیاد در چرخه فعالیتهای بندری و گمرکی بازمیگردد. باتوجه به نوع کالای ترانزیتی، بین ۲۲ تا ۲۶ نهاد، سازمان، ارگان و اداره، هر یک به عنوان متولی ترانزیت شناخته میشوند. دخالت هر کدام از این سازمانها، مخل فرآیند ترانزیت است. علاوه بر این، برای واردات کالا، باید مجوزهای مختلف از نهادها و سازمان های نظارتی مانند استاندارد، قرنطینه و بهداشت دریافت شود که باعث تأخیر در فرآیند خروج کالا و ترخیص آن میشود. همچنین، هزینههای دموراژ برای کانتینرهای یخچالی معمولاً حداقل سه برابر هزینه های کانتینرهای معمولی است. البته، هزینههای دیگر نیز مرتبط خواهند بود.
دبیرکل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران اعلام کرد که برای جلوگیری از فساد کالاهای حمل شده با کانتینرهای یخچالی، معمولاً تخلیه و بارگیری مکرر کانتینرها انجام نمیشود. در پایان عملیات ترخیص در بندر، کالاها با استفاده از کانتینرهای یخچالی به مقصد نهایی خود منتقل میشوند و عملیات ادامه مییابد، اما در برخی موارد برای جلوگیری از بروز مشکلاتی مانند طولانی شدن عملیات ترخیص و یا تأخیر در خروج کالاهایی که باید در تاریخ مشخصی از بندر خارج شوند، استفاده از سردخانهها ضروری است. در بندر شهید رجایی بندرعباس، یک سردخانه با ظرفیت ۵ هزار تن وجود دارد. در صورت حمل بار یخچالی به این بندر، کانتینرها قابلیت استریپ کردن را دارند و میتوان کالاها را در سردخانه نگهداری کرد. در این حالت، هزینه دموراژ به شدت کاهش مییابد ولی هزینه انبارداری بر اساس حجم کالاها محاسبه میشود.
پل مه افزود: امکان نگهداری کالای یخچالی در سردخانه در بندر شهید رجایی، به عنوان بزرترین بندر کانتینری کشور، وجود دارد. با این حال، معمول است که کانتینرها در محوطه دارای پلاک برق باشند تا زمانی که بتوانند از بندر خارج شوند، یا بعد از ترخیص کالا و امکان تخلیه از کانتینر استفاده شوند. سردخانهای که در بندرعباس وجود دارد، تکنولوژیهای روز در آن بهکار گرفته شده است. معمولاً سردخانهها در اشکال سلولی ساخته میشوند و توانایی و قابلیت نگهداری چند نوع کالا با دمای متفاوت را دارند.
وی افزود: این ادعا که تمامی کانتینرهای یخچالی وارده غیراستاندارد هستند، رد میشود اما احتمال دارد در این چرخه ، کانتینرهای معیوبی که با افت دما مواجه شوند و یا فاقد تهویه مناسب باشند، نیز وجود داشته باشد.
دبیر کل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران افزود: به دلیل تحریم ما نمیتوانیم از کانتینرهای نو استفاده کنیم از این رو طبیعتاً کانتینرهای با عمر بیشتر در فرآیند حمل استفاده میشود و محتمل خواهد بود که این کانتینرها به دلیل فرسودگی بعضی از تجهیزاتشان، دچار افت دما شوند که البته این مساله برای تمامی کانتینرها مصداق ندارد. علاوه بر این چون کانتینرها در محوطه بندری از برق شهری استفاده میکنند ممکن است نوسات برق شهری، افت فشار و یا با قطعی برق بر عملکرد کانتینرها تاثیر گذار باشد.
وی یادآور شد: ورود کانتینر در سایزها و کاربریهای مختلف به ایران آزاد است ولی برای ترخیص قطعی این کالا در کشور، ثبت سفارش صورت نمیگیرد. خصیصه فعالیت کانتینری به گونهای نیست که الزاماً این کالا واردات قطعی تلقی شود تا امکان فعالیت داشته باشد. درواقع فعالیت کانتینر مبتنی بر ورود موقت است و در ۴ بازه زمانی تا مدت ۲۴ ماه قابلیت تمدید دارد. لذا هر زمان که این کانتینر از کشور خارج شود، در بازگشت مجدد همین قابلیت را دارد. در نتیجه کانتینر یک نوع وسیله حمل و نقل دریایی است و جزو توسعه یافته کشتی برای استمرار حمل دریایی در خشکی محسوب میشود. بنابراین وقتی یک کانتینر را از اجزای یک کشتی می دانیم نیازی به واردات قطعی آن نیست. این امکان وجود دارد که ما با ورود موقت از این کانتینر استفاده کنیم در نتیجه با هزینههای ترخیص مواجه نخواهیم بود.
پل مه تصریح کرد: واردات موتور ترموکینگ نیز به قاعده واردات قطعی و ثبت سفارش بازمیگردد. درواقع ضرورتی ندارد که برای واردات کانتینری در ایران ثبت سفارشی صورت بگیرد، چرا که با خروج کانتینر از ایران میتوانیم موتور را تعویض کرده و بدون محدودیت به کشور بازگردانیم. درواقع تعویض ترموکینگ وظیفه مالک کانتینر است.
دبیر کل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران ادامه داد: نکته قابل توجه آن است که اگر کانتینری در فرآیند واردات ترخیص قطعی شود، دیگر اجازه خروج از کشور را ندارد و اگر حملی به خارج از کشور صورت بگیرد باید دارای پروانه صادراتی باشد لذا بهترین مزیت و تسهیل گمرک برای این که فعالیت کانتینر در شرایط مطلوبی استمرار پیدا کند، انتخاب ورود موقت است که هیچ گونه هزینهای به دنبال ندارد.
وی خاطرنشان کرد: واردات یدک یخچالی برای حمل و نقل جاده ای نیز میسر است. علاوه بر این تسهیلات بابت کانتینر یخچالی و سایر کانتینرهای خشک از سوی دولت ارائه میشود. آن چه که مسلم است بانکهای عامل تسهیلات را در این حوزه به شرکتهایی اعطا می کنند که از توانمندی لازم، گردشهای مالی مناسب و قدرت مدیریت در فرآیندهای تجاری برخوردار باشند.
پل مه افزود: ما به دلیل تحریمها امکان مبادلات مالی در فرآیند متعارف بینالمللی را نداریم لذا این عامل سبب میشود مدت زمان خرید و یا فروش کالا و اقدامات مبتنی بر بازرسی آن افزایش پیدا کند حتی در صورت تحقق این مهم، امکان تامین ارز و تخصیص آن در کشور طولانی است. در نتیجه تحریم عامل اصلی افزایش هزینه تبادلات کالایی است.
دبیر کل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران تصریح کرد: نکته قابل توجه دیگر آن است که کشتیهای متعلق به شرکتهای بزرگ بینالمللی به ایران ورود ندارند در نتیجه شرکتهای کوچک از طریق راههای مختلف از چند مسیر به ایران تردد میکنند که این مساله سبب میشود که مدت حمل کالا به کشور افزایش پیدا کند. پس از ورود کالا به ایران، اقدامات مربوط به ثبت سفارش، تامین ارز و دریافت مجوزات باید انجام بگیرد. چون دسترسی به سوئیفت جهانی برای ما میسر نیست، انتقال هزینه خرید از طریق صرافی یا از طریق کشورهای ثالث انجام میگیرد و تمامی این مسائل سبب میشود مدت زمان ماندگاری کالا و کانتینر در ایران افزایش پیدا کند.
علاوه بر این مالک کانتینر برای این که از کانتینر استفاده بهینه و کسب درآمد کند باید کانتینرش در حمل و نقل دریایی فعال باشد تا بتواند کرایه دریافت کند.
پل مه اظهار داشت: اگر قرار باشد کانتینر در موعد متعارف (فری تایم) به شرکت کشتیرانی بازنگردد، شرکت از دریافت کرایههای بعدی وا میماند لذا به واسطه عرف و ضوابط رایج بین المللی از کانتینری که در موعد فری تایم بازنمی گردد، دموراژ براساس استانداردهای منطقه ای دریافت میشود. امیدوارم مدیریت زنجیره تامین در این حوزه به نحوی پیش رود تا این مدت زمانها کاهش پیدا کند.
دبیر کل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران افزود: در صورتی که فعالان بار یخچالی مطالبهای در مواجه با شرکتهای کشتیرانی، نماینده کشتیرانی و خدمات بندری و البته در حوزه اختیارات ما داشته باشند میتوانند مطالبات خود را از طریق انجمن حمل و نقل بین المللی خراسان به ما منعکس کنند تا پیگیریهای لازم معمول گردد.
ضرورت استفاده فعالان اقتصادی از شرکتهای معتبر حمل و نقلی به نقل از روابط عمومی اتاق تهران، انجمن کشتیرانی و...
چین و عربستان سعودی تجارت دریایی را گسترش میدهند به نقل از سایت سیترید، شاهزاده “عبدالعزیز بن سلمان”، وزیر انرژی...
مشارکت چین و امارات برای راه اندازی خط کشتیرانی خاور دور – دریای سرخ با توجه به گزارش آلفالاینر، امارات...
امارات یک شرکت لجستیکی از اندونزی میخرد به گزارش منبع ترید ویندز، شرکت Meratus در پایان فصل تابستان تصمیم گرفته...
استفاده دی پی ورلد از گنتری کرینهای کنترل از راه دور باتوجه به بیانیه DP World، بندر Yarimca اولین بندر...
ایران مسیر ترانزیتی مهم و پل ارتباطی اتصال آسیا به اروپا مهرداد بذرپاش که امروز به دعوت رسمی وزیر انرژی...