logo anildarya

کالای متروکه چیست؟

کالای متروکه چیست؟
494
9 آوریل 2023

چه زمانی محموله متروکه محسوب می شود؟

میلیون‌ها محموله توسط کانتینرهای حمل و نقل دریایی که از بسیاری از بنادر، فرودگاه‌ها، ICD، CFS و AFS و جاهای دیگر عبور می‌کنند، حمل می‌شوند. فرستنده‌ها کالا را برای گیرندگان ارسال می‌کنند و گیرندگان باید کانتینرهای بار را از بنادر، ایستگاه‌ها یا مقاصد ذکر شده جمع‌آوری کنند. اما گاهی اوقات، گیرندگان محموله را جمع آوری نمی‌کنند و محموله رها شده در گمرک باقی ‌می‌ماند. تعریف کالای متروکه توسط فدراسیون بین‌المللی انجمن‌های حمل و نقل کالا (فیاتا) عبارت است از: زمانی که «گیرنده [واردکننده] هیچ قصدی برای تحویل پس از یک دوره معقول نشان نداده باشد».

محموله ممکن است به دلایل متعددی که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد رها شده باشد. به عبارت دیگر کالاهای رها شده، کالاهایی هستند که توسط گیرنده پذیرفته یا اظهار نشده‌اند و یا کالاهایی که به دلیل اشتباه یا سهل انگاری فرستنده، گیرنده یا صاحبان، قابل تحویل نیستند.

در برخی از مکان‌ها مانند هند، در صورتی که محموله در مدت 30 روز توسط واردکننده ترخیص نشود، متروکه تلقی می‌شود. در چین، این مدت به 60 روز افزایش می‌یابد. در اتحادیه اروپا و استرالیا و ایران، این دوره 90 روز است. در ایالات متحده، از تاریخ واردات شش ماه بگذرد. اگرچه برخی اقلام، مانند مواد فاسد شدنی و خطرناک، «دوره معقول» کوتاه‌تری دارند.

چه کسی مسئول کالاهای متروکه است؟

فرستنده بار: در بیشتر موارد، فرستنده مسئول محموله‌های رها شده است. اگر در MBL به عنوان “اصلی” و نه “نماینده” شناسایی شود، حمل کننده مستقیماً در قبال خط حمل و نقل مسئول است و باید هزینه نگهداری، حمل و نقل و دفع کالا را بپردازد.

-صادرکننده/واردکننده: به عنوان فرستنده/گیرنده/مالک محموله مسئول هستند. به طور کلی، حمل و نقل، طرف قرارداد را مسئول می‌داند در حالی که بندر واردات، وارد کننده را مسئول می‌داند.

-خط حمل و نقل: اگر حمل و نقل اصلی نباشد، خط حمل و نقل در یک رابطه قراردادی مستقیم با فرستنده است. این امر خط کشتیرانی (کوریر) را در تنگنا قرار می‌دهد زیرا هرگونه تأخیر در پرداخت پول مسئولان بندر می‌تواند بر عملیات آن تأثیر بگذارد و منجر به ضرر شود. اگر محموله در کانتینری بسته بندی شود که متعلق به خودش نیست، خط کشتیرانی ممکن است حتی متعهد به پرداخت هزینه شرکت لیزینگ باشد.

-حق حبس (توقیف): همراه با مسئولیت، خطوط کشتیرانی و حمل و نقل بار دارای حق توقیف بار محموله متروکه هستند. حق حبس عبارت است از «حق حفظ اموال شخص تا زمان پرداخت بدهی». آن‌ها می‌توانند این حق را «به شیوه‌ای معقول» – مانند یک مزایده تأیید شده توسط گمرک – برای بازیابی مبلغ بدهی و هزینه بازپرداخت آن اعمال کنند.

محتوای کالای مترکه چه خواهد شد؟

محموله‌های رها شده حداقل برای یکی از طرفین درگیر در این فرآیند ضرر مالی دارد. کانتینرهای رها شده ممکن است برای خط کشتیرانی یا حمل و نقل بار، سنگینی کنند و خطوط حمل و نقل نمی‌توانند کانتینرها را برای مدت طولانی در انبار نگهداری کنند. پس از انتظار برای مدت معقول، خط کشتیرانی ممکن است پس از اخذ مجوز از مقامات بندری و گمرکی، اقداماتی را برای دفع و فروش کالا آغاز کند که به روش‌های زیر انجام می‌شود:

محتوای کالای مترکه چه خواهد شد؟

فروش مجدد

شرکت حمل و نقل ممکن است سعی کند کالا را به خریدار احتمالی بفروشد. اگر خریدار در همان کشور و مکان باشد که کالاهای رها شده نگهداری می‌شود، این امر آسان می‌شود.

صادرات مجدد

فروش مجدد کالاهای رها شده به خریدار در کشوری دیگر شامل صادرات مجدد کالا می‌شود.

بازگردانی به فرستنده

این گزینه در صورتی است که فرستنده مایل به پس گرفتن کالا باشد. در مورد نحوه تسویه هزینه‌های حمل و نقل و سایر هزینه‌های انجام شده باید از قبل توافق نامه امضا شود.

حراج

پس از اتمام همه راه‌ها، به عنوان آخرین راه حل؛ ممکن است کالا پس از کسب مجوز از بندر و گمرک به حراج گذاشته شود. این حراج به صورت مزایده کتبی و یا خرده فروشی انجام می‌شود؛ چگونگی انتخاب شیوه‌ی فروش کالای متروکه نیز توسط اداره گمرک مشخص می‌شود. لازم به ذکر است که صاحب کالا دو سال فرصت دارد تا اسناد و مدارک مورد نیاز برای اثبات مالکیت کالا را به اداره گمرک تحویل داده و مبلغ باقی مانده از فروش کالای متروکه شده اش را از اداره گمرک باز پس گیرد.

این حراج توسط ماموران گمرک حمل و نقل، سازماندهی می‌شود که به عموم مردم اجازه می‌دهد تا کالاها و وسایل نقلیه را از قبل مشاهده کنند. آن‌ها همچنین تاریخ حراج کالای متروکه را در رسانه‌های مکتوب و پخش اعلام می‌کنند. درآمد حاصله صرف تسویه قبوض محموله، انبار، عوارض، حمل و نقل و حراج به همراه سایر هزینه‌های مرتبط می‌شود. اما اگر درآمد حاصل از مزایده هزینه‌های متحمل شده توسط شرکت حمل و نقل را پوشش ندهد، در حقوق بین الملل مقرره‌ای برای اقدام علیه فرستنده وجود دارد.

چه کسی هزینه نگهداری کالای متروکه را پرداخت می‌کند؟

اگر کشتی پس از اتمام زمان آزاد در ترمینال یا بندر نگه داشته شود، فرستنده باید هزینه‌های دموراژ را بپردازد. معمولاً هر چه مدت زمان بیشتری در ترمینال نگهداری شود، هزینه دموراژ افزایش می‌یابد. اختلاف بین فرستنده و خط حمل و نقل ممکن است مدت قابل توجهی طول بکشد و منجر به پرداخت هزینه‌های سنگین شود. به همین دلیل است که بسیاری از فرستنده‌ها تصمیم می‌گیرند به جای پرداخت هزینه‌های دموراژ، کانتینر و محموله خود را رها کنند.

دلایل رها شدن بار چیست؟

ممکن است دلایل متعددی برای رها شدن یک محموله وجود داشته باشد. رایج‌ترین آن‌ها عبارتند از:

دلایل تاخیر بار چیست؟

حمل و نقل کالا ممکن است به دلایل زیادی زمان بیشتری نسبت به زمان برنامه‌ریزی شده داشته باشد که رایج‌ترین آن‌ها آب و هوا است، زیرا تقریباً همه وسایل حمل و نقل را تحت تأثیر قرار می‌دهد. شرایط آب و هوایی بسیار بد ممکن است به زمان بیشتری برای تحویل نیاز داشته باشد و در نتیجه هزینه‌های بیشتری را به‌همراه داشته باشد.

برخی از نقص فنی وسیله نقلیه یا کشتی ممکن است تحویل را به تأخیر بیندازند، البته معمولاً برای مدت طولانی نیست.

مشکلات در گمرک اگر مقامات تخلف واردات را تشخیص دهند، ممکن است محموله شما به تعویق بیفتد یا توقیف شود. اطمینان حاصل کنید که تمام اسناد حمل و نقل خود را مرتب کرده‌اید.

حمل و نقل در فصول اوج بار نیز ممکن است منجر به تاخیر در بار شود. سعی کنید از حمل و نقل محموله‌های حساس به زمان در فصول شلوغ حمل و نقل خودداری کنید.

مطالب مرتبط
بزرگ ترین کشتی های کانتینری حمل و نقل جهان 26 فوریه 2023

بزرگ ترین کشتی های کانتینری حمل و نقل جهان

بزرگترین کشتی های کانتینری حمل و نقل جهان تا سال 2023 حمل و نقل بین المللی حدود 90% از تجارت...

مقالات بیشتر بخوانید
حمل یکسره چیست؟ 24 آوریل 2023

حمل یکسره چیست؟

حمل یکسره چیست؟‌ حمل یکسره معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که هیچ مسیر تجاری مستقیمی بین محل صادرات و واردات وجود...

مقالات بیشتر بخوانید
مزایای حمل بار از چین 12 دسامبر 2023

مزایای حمل بار از چین

حمل بار از چین حمل بار از چین به یکی از مهم‌ترین روش‌های حمل و نقل جهانی تبدیل شده است....

مقالات بیشتر بخوانید
اعتبار سنجی شرکت‌ های چینی 12 دسامبر 2023

اعتبار سنجی شرکت‌ های چینی

آموزش اعتبار سنجی شرکت‌های چینی و بررسی اصالت وجود آن‌ها ﻣﻨﺎﺳﺐ برای ﺻﺎدر ﮐﻨﻨﺪه و وارد ﮐﻨﻨﺪه، ﻓﻌﺎلانﺗﺠﺎری و ﻋﻼﻗﻪ...

مقالات بیشتر بخوانید
پکینگ لیست و کاربردی آن در حمل و نقل 6 مارس 2023

پکینگ لیست و کاربردی آن در حمل و نقل

پکینگ لیست چیست؟ مدارک مختلفی برای حمل و نقل بین المللی مورد نیاز است. مهم‌ترین اسناد شامل فاکتورهای تجاری و...

مقالات بیشتر بخوانید
تفاوت کریر و فورواردر چیست؟ 7 مارس 2023

تفاوت کریر و فورواردر چیست؟

کریر در لجستیک به چه معناست؟ متصدیان حمل و نقل، مسئول حمل بار از مکانی به مکان دیگر هستند. این...

مقالات بیشتر بخوانید