logo anildarya

جایگاه کشتیرانی ایران در خاورمیانه

جایگاه کشتیرانی ایران در خاورمیانه
484
3 دسامبر 2023

جایگاه کشتیرانی ایران در خاورمیانه

گزارش اداره اقتصادی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) درباره وضعیت ناوگان کشتیرانی منطقه خاورمیانه به صورت زیر اعلام شده است. در این بین، تغییرات برجسته‌تری در الگوهای تجارت دریایی در چین و چند کشور آسیایی دیگر مشاهده می‌شود.

به گزارش ایسنا، آمارهای جهانی نشان می‌دهد که حجم تجارت دریایی درون منطقه‌ای، 27.6 درصد از کل تجارت جهانی در سال 2022 را تشکیل می‌دهد و این امر بیشتر به دلیل فعالیت پویای حمل کانتینری در آسیا و زنجیره تأمین تولید، به ویژه در کشورهای آسیای شرقی می‌باشد.

مسیرهای درون آسیایی که به زنجیره تأمین درون منطقه‌ای خدمات می‌دهند، بالاترین نرخ رشد را از سال 2021 تا 2022 ثبت کرده‌اند که نشان دهنده الگوهای تولید جهانی است. چین به عنوان مرکز تولید جهانی عمل می‌کند و کشورهای همسایه آسیای شرقی این الگو را پشتیبانی می‌کنند.

یکی از راهکارهایی که توسط برخی شرکت‌ها برای تنوع منابع تأمین و کاهش وابستگی غیرمتعارف به چین اتخاذ شده است، گسترش فعالیت‌های آنها در خارج از چین است، به گونه‌ای که هنوز در چین حضور دارند اما بخشی از فعالیت‌های تولیدی خود را به کشورهای جنوب شرقی آسیا منتقل کرده‌اند. برخی از شرکت‌هایی مانند اپل، سامسونگ، سونی و آدیداس به این راهکار روی آورده‌اند به دلیل هزینه‌های نیروی کار و ملاحظات مدیریت ریسک.

در این بین، سهم واردات کانتینر ایالات متحده از ویتنام از 4 درصد در سال 2017 به 8 درصد در سال 2022 افزایش یافته است و سهم هند از 3 درصد به 5 درصد افزایش یافته است، اما سهم چین از 40 درصد در سال 2017 به 31 درصد در سال 2022 کاهش یافته است.

برآورد می‌شود که رشد جهانی در سال 2023 به نسبت 3.2 درصد و در سال 2024 به نسبت 2.9 درصد باشد.

مالکان کشتی

در ابتدای سال ۲۰۲۳، از مجموع ۳۵ شرکت بزرگ مالک کشتی، ۱۸ شرکت در آسیا قرار داشتند. چین به عنوان دومین کشور بزرگ مالک کشتی پس از یونان، دست به امر داشته و سپس ژاپن (سوم)، سنگاپور (چهارم)، هنگ کنگ، چین (پنجم)، جمهوری کره (ششم) و استان تایوان چین (هشتم) قرار گرفتند.

مالکان کشتی در چین، ۱۱.۰۴ درصد از کل ناوگان جهانی را در اختیار دارند و در رتبه دوم پس از یونان با ۱۱.۸ درصد سهم قرار دارند. مالکان کشتی ژاپنی نیز ۱۰.۷۳ درصد سهم را دارند.

هنگ کنگ، چین چهارمین کشور بزرگ در زمینه تناژ وزن کشتی بود. این شهر-دولت، با مجموع ۲۵۳۷ کشتی، ۲.۴ درصد از کل ناوگان جهانی را در اختیار دارد. از نظر ارزش، کشتی‌هایی که با پرچم هنگ کنگ، چین حرکت می‌کنند، ۶.۲۷ درصد سهم در ناوگان جهانی را تشکیل می‌دهند و در رتبه ششم قرار دارند.

سنگاپور رتبه پنجم را در میان پرچم‌های پیشرو دارد، به ترتیب پس از یونان، چین و ژاپن. دیگر پرچم‌های این لیست شامل اندونزی (۱۲)، جمهوری کره (۱۸)، هند (۱۹)، ویتنام (۲۲)، مالزی (۲۵) و استان تایوان چین (۳۳) می‌باشند. پرچم چین با سهمی برابر با ۵.۴ درصد، دومین رشد سریع را در سال ۲۰۲۲ ثبت کرده است.

سه کشور پیشرو در ساخت کشتی، یعنی چین، جمهوری کره و ژاپن، ۹۳ درصد از تناژ کشتی‌های ساخته شده در سال ۲۰۲۲ را تأمین کرده‌اند و چین با ۴۷ درصد سهم برتری را دارد.

در سال ۲۰۲۲، کشتی‌های با پرچم هنگ کنگ، چین چهارمین گروه بزرگ منبع انتشار دی اکسید کربن (CO۲) در حمل و نقل دریایی جهان بودند.چین به عنوان دومین کشور بزرگ مالک کشتی پس از یونان شناخته می‌شود و پس از آن ژاپن (سومین کشور)، سنگاپور (چهارمین کشور)، هنگ کنگ و چین (پنجمین کشور)، جمهوری کره (ششمین کشور) و استان تایوان چین (هشتمین کشور) قرار دارند.

مالکان کشتی در چین ۱۱٫۰۴ درصد از کل ناوگان جهانی را در اختیار دارند و در رتبه دوم پس از یونان با ۱۱٫۸ درصد سهم قرار دارند. مالکان کشتی ژاپنی نیز ۱۰٫۷۳ درصد سهم را دارند.

هنگ کنگ، چین چهارمین کشور بزرگ ثبت شده در جهان از نظر تناژ وزن است. این کشور با مجموع ۲۵۳۷ کشتی، ۲٫۴ درصد از کل ناوگان جهانی را در اختیار دارد. از نظر ارزش، کشتی‌هایی که با پرچم هنگ کنگ، چین حرکت می‌کنند، ۶٫۲۷ درصد سهم در ناوگان جهانی را نشان می‌دهند و در جایگاه ششم قرار دارند.

سنگاپور رتبه پنجم را در میان پرچم‌های پیشرو دارد و پس از آن چین در جایگاه ششم و ژاپن در جایگاه دهم قرار دارند. سایر پرچم‌های این فهرست شامل اندونزی (۱۲)، جمهوری کره (۱۸)، هند (۱۹)، ویتنام (۲۲)، مالزی (۲۵) و استان تایوان چین (۳۳) هستند. پرچم چین با سهمی برابر با ۵٫۴ درصد، دومین رشد سریع را در سال ۲۰۲۲ ثبت کرده است.

سه کشور پیشرو در صنعت کشتی‌سازی چین، جمهوری کره و ژاپن، ۹۳ درصد از تناژ کشتی‌های جدید تحویل داده شده در سال ۲۰۲۲ را تأمین کرده‌اند و چین با ۴۷ درصد سهم برتری را دارد.

در سال ۲۰۲۲، کشتی‌هایی با پرچم هنگ کنگ چین، چهارمین گروه بزرگ ساطع‌کننده دی اکسید کربن (CO۲) از کشتیرانی در سطح جهان بودند. کشتی‌هایی که توسط مالکان در چین، ژاپن و یونان کنترل می‌شوند بیشترین سهم انتشار CO۲ را به خود اختصاص می‌دهند.

عملکرد حمل و نقل دریایی

در دومین سه ماهه سال ۲۰۲۳، بیشترین اقتصادها به‌طور کلی در منطقه آسیا قرار داشتند، که این امر توسط شاخص اتصال کشتیرانی لاینر (LSCI) اندازه‌گیری شده است. چین در این رتبه‌بندی رتبه اول را به خود اختصاص داده و سپس جمهوری کره، سنگاپور و مالزی به ترتیب در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند. این کشورها نسبت به سال گذشته سه تا پنج درصد رشد در اتصال را ثبت کرده و در مقایسه با سال قبل، مقادیر بالاتری را در شاخص خود داشته‌اند.

کشورهای آسیایی همچنان در عملکرد حمل و نقل بار پیشتاز هستند. بر اساس شاخص عملکرد بنادر کانتینری (CPPI) که به‌طور مشترک توسط بانک جهانی و شرکت اس اند پی گلوبال مارکت انتلیجنس تهیه شده است، ۱۸ بندر از جمله ۱۱ بندر در شرق آسیا و ۴ بندر در غرب آسیا از بین ۲۵ بندر برتر جهان در آسیا قرار دارند.

بندر یانگشان در چین در رتبه اول شاخص عملکرد بنادر کانتینری در سال ۲۰۲۲ قرار دارد و در مقایسه با سال ۲۰۲۱، در رتبه چهارم به رتبه بالاتری ارتقا یافته است. یانگشان در عملیات انتقال کالا سرمایه‌گذاری کرده، اتوماسیون را توسعه داده و قابلیت همکاری سیستم خود را افزایش داده است.

وضعیت ناوگان کشتیرانی منطقه خاورمیانه

گزارش اداره اقتصادی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) درباره وضعیت ناوگان کشتیرانی منطقه خاورمیانه نشان می‌دهد که ایران در سال ۲۰۲۲ با داشتن ۹۴۲ کشتی، یکی از بزرگترین قدرت‌های تجارت دریایی منطقه بوده است.

به گفته نمودار این سازمان، ایران پس از ترکیه، دومین قدرت در این حوزه در منطقه و بیست و پنجمین کشور جهان است و بعد از ایران، امارات با ۶۳۶ کشتی قرار دارد.

ناوگان کشتیرانی ایران بیش از دو برابر ناوگان کشتیرانی عربستان سعودی با ۴۱۳ کشتی است و این کشور را سومین قدرت تجارت دریایی در منطقه خاورمیانه معرفی می‌کند.

بحرین با داشتن ۱۹۰ کشتی و کویت با ۱۶۶ کشتی به ترتیب در رتبه‌های چهارم و پنجم قرار دارند. قطر با ۱۲۳ کشتی، عراق با ۷۵ کشتی، عمان با ۵۷ کشتی، لبنان با ۴۹ کشتی و اردن با ۳۵ کشتی در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

منبع: خبرگزاری ئانشجویان ایران (ایسنا)

مطالب مرتبط
ساخت ۵۰ شناور از سوی صنایع داخلی 19 دسامبر 2023

ساخت ۵۰ شناور از سوی صنایع داخلی

ساخت ۵۰ شناور از سوی صنایع داخلی مهرداد بذرپاش اعلام کرد که با توجه به ابلاغ سیاست‌های توسعه دریا محور...

اخبار بیشتر بخوانید
جهش ۳۶.۵ درصدی ترانزیت از مسیر ایران 3 آوریل 2024

جهش ۳۶.۵ درصدی ترانزیت از مسیر ایران

جهش ۳۶.۵ درصدی ترانزیت از مسیر ایران به نقل از روابط عمومی گمرک ایران، بیشترین میزان ترانزیت خارجی در سال...

اخبار بیشتر بخوانید
اخذ مالیات به ازای هر کانتینر، خطای بزرگی است 15 می 2023

اخذ مالیات به ازای هر کانتینر، خطای بزرگی است

اخذ مالیات به ازای هر کانتینر، خطای بزرگی است رئیس هیات‌مدیره انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران و مدیر‌عامل شرکت...

اخبار بیشتر بخوانید
کاهش صادرات گاز روسیه به اروپا و افزایش آن به چین 5 سپتامبر 2023

کاهش صادرات گاز روسیه به اروپا و افزایش آن به چین

کاهش صادرات گاز روسیه به اروپا و افزایش آن به چین خبرگزاری رویترز اعلام کرد که «الکسی میلر»، مدیر اجرایی...

اخبار بیشتر بخوانید
احداث مرکز دیجیتال حمل ‌و نقل یکپارچه دریایی در ابوظبی 5 ژانویه 2025

احداث مرکز دیجیتال حمل ‌و نقل یکپارچه دریایی در ابوظبی

مرکز دیجیتال حمل‌ونقل یکپارچه دریایی در ابوظبی ایجاد می‌شود به نقل از سایت ترید ویندز، مرکز حمل‌و‌نقل یکپارچه ابوظبی (Abu...

اخبار بیشتر بخوانید
راه‌اندازی خط کشتیرانی بین دبی، پاکستان و شرق آفریقا 22 دسامبر 2024

راه‌اندازی خط کشتیرانی بین دبی، پاکستان و شرق آفریقا

راه‌اندازی خط کشتیرانی بین دبی، پاکستان و شرق آفریقا به نقل از ترید ویندز، اولین کشتی از سرویس DUKE از...

اخبار بیشتر بخوانید