logo anildarya

اصطلاحات رایج حمل و نقل دریایی

اصطلاحات رایج حمل و نقل دریایی
921
26 فوریه 2023

حمل و نقل دریایی چیست؟

به حمل و نقل مقادیر زیادی کالا که از طریق دریا و با استفاده از کشتی‌های باری از کشوری به کشور دیگر وارد و یا صادر می‌شود حمل و نقل دریایی گفته می‌شود. از آن‌جایی که حمل و نقل دریایی مقرون‌به‌صرفه است، اکثر کسب و کارها ترجیح می‌دهند از این روش استفاده کنند. حمل و نقل دریایی از سایر روش‌های حمل و نقل متمایزتر است زیرا محموله‌های بزرگ مانند ماشین‌آلات سنگین و … نیز از طریق حمل و نقل دریایی حمل می‌شوند. حال که با مفهوم حمل و نقل دریایی آشنا شدید در این مقاله به تعریف برخی از اصطلاحات رایج حمل و نقل دریایی می پردازیم.

3PL:

یک شرکت تدارکاتی، شخص ثالث یا قراردادی. شرکتی که خدمات لجستیک به آن برون‌سپاری می‌شود. به طور معمول بسیاری از وظایف  مانند خرید، مدیریت موجودی، انبارداری، مدیریت حمل و نقل، مدیریت سفارش و … را انجام می‌دهد.

راه نامه (waybill):

سندی است که شرایط قرارداد بین فرستنده با شرکت حمل و نقل و تعهدات هر دو طرف را مشخص می‌کند. این به عنوان مدرکی برای یک قرارداد حمل و نقل و یک رسید برای کالا عمل می‌کند. این سند توسط فرستنده یا از طرف او تهیه شده است.

بارنامه (Bill of Lading):

سندی است که برای حمل و نقل دریایی استفاده می‌شود که شرایط قرارداد بین فرستنده با شرکت حمل و نقل و تعهدات هر دو طرف را مشخص می‌کند و به عنوان یک سند مالکیت، به عنوان مدرک (یادداشت) یک قرارداد حمل و نقل و یک رسید برای کالا عمل می‌کند. این سند توسط فرستنده یا از طرف او تهیه شده است.

انبار تضمین‌دار (Bonded warehouse):

انباری است که مقامات گمرکی مجاز هستند کالاهایی که پرداخت عوارض آن تا خروج کالا به تعویق افتاده است در آن نگهداری کنند.

رزرو (Booking):

پیشاپیش تخصیص دادن یا رزرو کردن فضا یا ظرفیت وزنی برای کالا

بار فله‌ بسته‌بندی‌دار (Break-bulk Cargo):

محموله نیمه فله‌ای (نیمه کانتینری) که باید تکه تکه توسط کارگران ترمینال (stevedores) جابه‌جا شود. اغلب در کیسه‌ها یا جعبه‌ها ذخیره می‌شود و روی پالت‌ چیده می‌شود. در جابه‌جایی این نوع بار از تجهیزات بالابر کوچک‌تر (لیفتراک، جرثقیل های کوچک) استفاده می‌شود.

بار فله بدون بسته‌بندی (Bulk Cargo):

محموله‌ای که روی وسایل نقلیه حمل‌ونقل، در مخزن یا انبار بدون بسته‌بندی خاص انبار می‌شود و توسط پمپ، اسکوپ، نوار نقاله یا بیل حمل می‌شود. به عنوان مثال: غلات، زغال سنگ، نفت، مواد شیمیایی. برای آشنایی بیشتر با تفاوت Bulk (بار فله) و Break Bulk کلیک نمایید.

محموله (Cargo):

به عنوان “کالا” نیز شناخته می‌شود و به معنای هر گونه اموالی است که تحت شرایط توافق شده و با وسیله نقلیه، حمل شده یا قرار است حمل شود و معمولاً طبق بارنامه جابه‌جا می‌شوند.

حمل‌کننده (Carrier):

شرکتی که خدمات حمل و نقل را ارائه می‌دهد و معمولاً تجهیزات حمل و نقل را در اختیار دارد و در این زمینه فعالیت می‌کند. متصدی حمل‌ونقل در قرارداد حمل متعهد می‌شود که حمل و نقل را از طریق دریا، راه‌آهن، جاده، هوایی یا ترکیبی از این حالت‌ها انجام دهد یا آن را تهیه کند.

کالا (Commodity):

شرحی است از کالاهای در حال ارسال.

حمل‌کننده مشترک (Common Carrier):

یک شرکت حمل‌ و نقل که خدمات حمل ‌و نقل را با نرخ‌های منتشر شده به عموم مردم ارائه می‌کند و می‌توان برای خدماتش آن را استخدام کرد. تعهدات این نوع شرکت عبارت است از خدمت، تحویل، اخذ نرخ های معقول، اجتناب از تبعیض و … .

گیرنده (Consignee):

شخص یا شرکتی که قرار است کالا توسط شرکت حمل‌کننده به او تحویل داده شود ( یک گیرنده بار).

محموله (Consignment/Shipment):

یک یا چند قطعه کالا که توسط حمل‌کننده از یک فرستنده در یک زمان و در یک آدرس پذیرفته و در یک مکان دریافت شده و با یک بارنامه به یک گیرنده و در یک آدرس مقصد منتقل می‌شود.

فرستنده (Consignor/Shipper):

شخص یا شرکتی که محموله را ارسال می‌کند و عملاً مبدأ حمل کالا است.

تلفیق (Consolidation):

گردآوری دو یا چند محموله کوچک، اغلب از فرستنده‌های مختلف و تبدیل آن به مقادیر بزرگ، به منظور صرفه جویی در مقیاس هزینه‌های حمل و نقل. محموله‌های کانتینری ممکن است برای یک یا چند گیرنده ادغام شوند. یکپارچه‌سازی داخل وسیله نقلیه زمانی است که بار از مشتریان زیادی بارگیری شده و در داخل یک وسیله نقلیه یکپارچه می‌شوند. ادغام خارج از وسیله نقلیه در یک مرکز پایانه رخ می‌دهد. محموله‌ها متعلق به یک مشتری/منطقه قبل از حمل و نقل ادغام می‌شوند.

کانتینر (Container):

اسکلت فولادی یا آلومینیومی جعبه ای منفرد، سفت، مهر و موم شده و قابل استفاده مجدد را تشکیل می‌دهد که می توان محموله را مطابق با اندازه‌گیری‌های تعیین شده توسط سازمان استاندارد بین المللی (ISO) در آن انبار کرد و دارای قطعات ریخته‌گری مخصوص در گوشه‌ها برای اتصال به تجهیزات بالابر، کشتی‌ها، شاسی‌ها، واگن‌های ریلی است و یا روی کانتینرهای دیگر چیده شوند. کانتینرها در اشکال و انواع مختلفی وجود دارند؛ برای آشنایی بیشتر با انواع کانتینر کلیک نمایید.

ایستگاه حمل و نقل کانتینری (Container freight station):

یک بندر اختصاصی یا پایانه کانتینری است که معمولاً شامل یک یا چند سوله یا انبار و مکان‌های ذخیره‌سازی سرپوشیده است که در آن محموله در کانتینرها بارگیری یا از آن تخلیه می‌شود و ممکن است به طور موقت در سوله‌ها یا انبارها ذخیره شوند.

محوطه کانتینرها (Container yard):

یک مرکز جابه‌جایی و ذخیره‌سازی کانتینر در بندر یا داخل کشور.

زمان قطع (زمان بسته شدن) (Cut-off time (closing time)):

آخرین زمانی که ممکن است یک کانتینر برای بارگیری به یک بارج، کشتی، قطار یا کامیون برنامه‌ریزی شده به ترمینال تحویل داده شود.

کالاهای خطرناک (Dangerous goods (DG)):

اشیاء یا موادی که می‌توانند در هنگام حمل و نقل خطر قابل توجهی برای سلامتی، ایمنی یا اموال داشته باشند.

سفر مرده (Dead-head):

بخشی از یک سفر حمل و نقل است که در آن هیچ باری منتقل نمی‌شود. به عبارت دیگر یک سفر خالی است. تجهیزات حمل و نقل اغلب به دلیل عدم تعادل در عرضه و تقاضا دچار حرکت خالی می‌شوند. به عنوان مثال، در بسیاری از موارد کانتینرهایی که از آسیا به آمریکای شمالی ارسال می‌شوند بیشتر از آن‌هایی است که برعکس منتقل می‌شوند بنابراین کانتینرها به صورت خالی به آسیا بازمی‌گردند.

وزن مرده (Deadweight):

تعداد تن‌های طولانی که یک کشتی می‌تواند محموله، لوازم و سوخت را حمل کند. این تفاوت بین تعداد تن آبی است که یک کشتی «سبک» (خالی) را جابه‌جا می‌کند و تعداد تنی که در هنگام غوطه‌ور شدن در «خط بار» جابجا می‌شود.

دموراژ (Demurrage):

این جریمه زمانی اعمال می‌شود که مشتری تجهیزات حامل را بیش از مدت زمان آزاد توافق شده در ترمینال نگه دارد. هم برای صادرات (خروج زودهنگام) و هم برای واردات (تحویل دیرهنگام) قابل انجام است. صادرات: روزهای دموراژ از برداشتن کانتینرها تا پایانه (کامل) تا بارگیری کانتینر، منهای روزهای رایگان محاسبه می‌شود. واردات: روزهای دموراژ از تخلیه کانتینر تا خروج آن از ترمینال (کامل)، منهای روزهای رایگان محاسبه می‌شود. قابل اجرا برای همه کانتینرهایی که بیش از زمان آزاد توافق شده در محل ترمینال باقی می‌مانند. برای هر کانتینر اعمال می‌شود.

توضیحات کالا (Description of goods):

توصیف ماهیت کالا به زبان ساده برای شناسایی آن‌ها در سطح مورد نیاز برای اهداف بانکی، گمرکی، آماری یا حمل و نقل است.

مقصد (Destination):

محل توقف نهایی طبق قرارداد حمل.

بازداشت (Detention):

واردات: برای استفاده بیش از حد کانتینر از زمان حذف آن از ترمینال (پر) تا بازگشت کانتینرهای خالی در بندر، منهای روزهای رایگان اعمال می‌شود. صادرات: از تحویل خالی تا حذف به پایانه (کامل) منهای روزهای رایگان محاسبه می‌شود.

درب به درب (Door-to-Door):

تنظیم خدمات حمل و نقل که در آن بار از مبدأ (فرستنده) به مقصد نهایی (گیرنده) با نرخ معین منتقل می‌شود. شرکت‌های حمل و نقل معمولاً خدمات درب به درب را ارائه می‌دهند. راه آهن این کار را نمی کند، مگر اینکه فرستنده و گیرنده هر دو دارای خطوط راه آهن باشند. کارگزاران، فورواردرها، NVOCC‌ها و … اغلب خدمات درب به درب را از طریق قراردادهایی با چندین شرکت حمل و نقل انجام می‌دهند.

درایاژ (Drayage):

حمل و نقل محلی، به طور معمول حرکت کامیون کانتینرها و تریلرها را به/ از یاردهای چندوجهی راه آهن و به/ از تأسیسات بندری توصیف می‌کند.

EDIFACT) Electronic = Data Interchange for Administration, Commerce and Transport:

تبادل الکترونیکی داده ها برای مدیریت، بازرگانی و حمل و نقل. استانداردهای بین المللی مبادله داده با حمایت سازمان ملل متحد

بار کانتینر کامل (FCL (Full Container-Load)):

اصطلاح صنعت حمل و نقل اقیانوسی و چندوجهی. یک محموله با بار فول کانتینر زمانی است که یک فرستنده یا گیرنده برای حمل و نقل کل کانتینر قرارداد می‌بندد. اکثریت قریب به اتفاق حمل و نقل چند وجهی و اقیانوسی به این شیوه قرارداد می‌شود.

خدمات فیدر (Feeder service):

خدمات حمل و نقل که به موجب آن کانتینرهای بارگیری شده یا خالی در یک مکان منطقه‌ای به یک “کشتی مادر” برای یک سفر دریایی طولانی مدت منتقل می‌شوند.

FEU:

واحد معادل چهل فوت. روشی برای اندازه‌گیری بار یا ظرفیت کشتی در واحد کانتینرهای چهل فوتی است.

فیاتا (FIATA):

انجمن بین المللی حمل و نقل کالا

باربری (Freight Forwarder):

آژانسی که بار را از یک فرستنده دریافت می‌کند و سپس ترتیب حمل و نقل با یک یا چند شرکت حمل و نقل را برای حمل به گیرنده می‌دهد. اغلب برای حمل و نقل بین المللی استفاده می‌شود. معمولاً حمل و نقل از بسیاری از فرستنده‌ها برای به دست آوردن نرخ‌های کم و حجم بالای حمل‌ونقل از شرکت‌های حمل‌ونقل (از طریق قرارداد) یکپارچه می‌شود. اغلب صاحب برخی تجهیزات وانت و تحویل است. برای حمل بار به/از تأسیسات ادغام استفاده می‌کند. سایر خدمات حمل و نقل را نیز ارائه دهید: بسته بندی، ذخیره سازی موقت بار، ترخیص کالا از گمرک.

بین وجهی (Intermodal):

جابجایی کانتینرهای بار به طور متناوب بین حالت‌های حمل و نقل که در آن تجهیزات با سیستم های متعدد سازگار است. برای حمل و نقل از یک قبض حمل و نقل استفاده می شود.

بار کمتر از کانتینر (LCL (Less-than-Container-Load)):

اصطلاح صنعت حمل و نقل اقیانوسی و چندوجهی. معادل LTL در حمل و نقل کانتینری. ایستگاه های حمل و نقل کانتینری در بنادر به عنوان پایانه های یکپارچه سازی و تحکیم بخشی عمل می کنند. از لحاظ تاریخی،LCL  همچنین مخفف less-than-carload است.

اعتبار نامه (L/C):

نامه ای از یک بانک به نمایندگی از خریدار، خطاب به فروشنده که به او اجازه می دهد تا پیش نویس هایی را برای مبلغی تعیین شده، تحت شرایطی مشخص و پرداخت نهایی برای پیش نویس ها در یک زمان معین، ارائه دهد.

حمل و نقل لاینر (Liner Shipping):

لاینرها کشتی هایی هستند که در یک برنامه منظم بین بنادر مشخص شده حرکت می کنند. جدول زمانی منتشر شده و در دسترس عموم است. اکثر شرکت های بزرگ حمل و نقل کانتینری خدمات لاینر را انجام می دهند.

رجیستری لویدز (Lloyds’ Registry):

سازمانی که به بررسی و طبقه‌بندی کشتی‌ها می‌پردازد تا متصدیان بیمه و سایرین از کیفیت و وضعیت کشتی‌های درگیر مطلع شوند.

Lift-on, lift-off = Lo-Lo:

روش جابجایی محموله که توسط آن کشتی ها توسط کشتی یا جرثقیل های ساحلی بارگیری یا تخلیه می شوند.

ضرر و زیان (Loss and Damage):

از دست دادن یا آسیب دیدن محموله در حین حمل و نقل یا در انباری که توسط شرکت حمل و نقل اداره می شود. شرایط رسیدگی به مطالبات معمولاً در صورتحساب قید می شود. حمل‌کننده‌ها/مثل‌گیرندگان معمولاً بیمه در برابر ضرر و زیان را با حق بیمه‌ای که تابعی از ارزش کالای ارسال‌شده و احتمال ضرر و زیان است، می‌گیرند.

بار کمتر از کامیون (LTL (Less-Than-Truckload)):

اصطلاح صنعت حمل و نقل؛ یک محموله کمتر از کامیون (LTL) زمانی است که یک فرستنده یا گیرنده برای حمل و نقل محموله‌ای که به اندازه یک کامیون کامل نیست، قرارداد می بندد. محموله های LTL بر اساس وزن، حجم بار، طبقه کالای آن (که به طور کلی نسبت مکعب/وزن آن را تعیین می کند)، و سنجش بر حسب میل در خطوط تعیین شده قیمت گذاری می شوند. یک شرکت حمل و نقل LTL در محموله های LTL تخصص دارد و بنابراین معمولاً یک شبکه پیچیده با نقاط ادغام/تثبیت را اداره می کند. حامل های LTL  چندین محموله را برای مشتریان مختلف در یک کامیون حمل می کنند.

NVOCC (Non Vessel-Operating Common Carrier):

این شرکت‌ها مالک هیچ کشتی نیستند، اما خدمات حمل و نقل دریایی را با نرخ قابل مذاکره‌ ارائه می دهد. این یک تثبیت کننده محموله در تجارت اقیانوس است که فضا را از یک شرکت حمل و نقل می‌خرد و دوباره آن را به فرستنده‌های کوچکتر می‌فروشد.NVOCC  بارنامه ها را صادر می کند، تعرفه ها را منتشر می کند. اغلب به حمل و نقل برای ارائه وانت / تحویل و سایر خدمات وابسته است.

مطالب مرتبط
آشنایی با وظایف بارفرابر 21 نوامبر 2023

آشنایی با وظایف بارفرابر

وظایف بارفرابر همان‌طور که گفته شد بارفرابر طراح و هماهنگ کننده و به قولی معمار حمل‌و‌نقل است. اهم کارهایی که...

مقالات بیشتر بخوانید
تفاوت کریر و فورواردر چیست؟ 7 مارس 2023

تفاوت کریر و فورواردر چیست؟

کریر در لجستیک به چه معناست؟ متصدیان حمل و نقل، مسئول حمل بار از مکانی به مکان دیگر هستند. این...

مقالات بیشتر بخوانید
سرویس درب به درب (Door to Door) چیست؟ 25 فوریه 2023

سرویس درب به درب (Door to Door) چیست؟

سرویس درب به درب (Door to Door) سرویس درب به درب (Door to Door) که قالباً در حمل و نقل...

مقالات بیشتر بخوانید
حمل کانتینری چیست؟ 22 فوریه 2023

حمل کانتینری چیست؟

تاریخچه کشتی‌های حمل کانتینری کانتینرها یکی از اختراعات ساده‌ای هستند که نحوه صنعت حمل و نقل جهان را به شدت...

مقالات بیشتر بخوانید
حمل یکسره چیست؟ 24 آوریل 2023

حمل یکسره چیست؟

حمل یکسره چیست؟‌ حمل یکسره معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که هیچ مسیر تجاری مستقیمی بین محل صادرات و واردات وجود...

مقالات بیشتر بخوانید
بارفرابر در سمت کارگزار (AS AGENT) 25 سپتامبر 2023

بارفرابر در سمت کارگزار (AS AGENT)

بارفرابر در سمت کارگزار، مباشر یا نماینده (AS AGENT) فرستنده یا مشتری در سمت کارگزار، که درواقع نقش سنتی بارفرابر...

مقالات بیشتر بخوانید